restaurant Fredo Dorian en Fréderick achter het fornuis van Fredo aan de Gistchotellei in Berchem. Foto: koen fasseur

Fréderick en Dorian nu ook zij aan zij in restaurant Fredo: met de ‘fr’ van friendship

Ze ravotten samen in hun ouderlijke tuinen, deden met een jaartje verschil hun communie in de Witte kerk en doorliepen beiden ook alle takken van de scouts van Schilde-Bergen. De diepgewortelde vriendschap tussen Fréderick Vangramberen en Dorian De Schepper – allebei 27 – krijgt nu een mooi nieuw hoofdstuk in Fredo. Het restaurantje in Berchem waar de zaken zowel in de keuken als in de gelagzaal ‘hun natuurlijke gang’ gaan.

De honderden politie-inspecteurs in het grote nieuwe mastergebouw aan de Borsbeekbrug, de vele consultants van EY, KPMG en medewerkers van de vele andere bedrijven in de buurt en maar ook de jonge gezinnen die in de buurt van het Te Boelaarpark wonen hebben er een leuk adres je bij om te lunchen of te dineren. Enkele weken geleden ontvingen Fréderick en Dorian hun eerste klanten in Fredo.

“Omdat onze pasta van de dag in het oog springt op het menubord dat opvalt wanneer mensen vanop straat door het venster kijken of binnenkomen, denken nogal wat klanten bij hun eerste bezoek vaak dat we een Italiaans restaurant zijn, maar dat is niet zo”, aldus Fréderick.

Dat blijkt ook voor wie de kaart wat aandachtiger bestudeert. Belgische klassiekers met een twist domineren het aanbod. En ook de voorliefde voor vergeten groenten valt op. Of wat dacht je van witloof met Antwerps pikantje (kaas), vol-au-Fredo en pastinaak met hoeve yoghurt. Voor u de wenkbrauwen begint te fronsen: Fréderick is niet aan zijn proefstuk toe. Zo werkte hij jarenlang mee in de keuken van gerenommeerde en zelfs sterrenzaken zoals Nathan, Bar Raket en U Eat & Sleap. Hij heeft trouwens een diploma van Spermalie in Brugge op zak.

De schattige foto van de twee uitbaters. Foto: koen fasseur

Mild geprijsd

De smaak is dus raak. Voor de gastvrije ontvangst zorgt Dorian. “Om deze jongensdroom waar te maken, doen we alles zelf. Fréderick kookt en ik probeer zowat al de rest te doen”, lacht de geschoolde bedrijfsmanager, die echter ook handig is in het restaureren van oude meubels. Het interieur van Fredo – waarin de eerste letters van hun voornamen verborgen zitten – is eenvoudig, maar stijlvol. Met als blikvanger de zwart-witfoto waarop de twee boezemvrienden als guitige baby’s ook al zij aan zij kruipen.

Dat geldt trouwens voor het hele concept van deze nieuwkomer. Het leidmotief luidt dan ook ‘De natuurlijke gang van zaken.’ Bij binnenkomst schakel je vanzelf een versnelling lager. Nog een belangrijk kenmerk: gerechten en dranken zijn mild geprijsd. Geen enkel hoofdgerecht gaat boven de 20 euro. Een fles huiswijn kost 23 euro.

Gebakken boerenkool met spitskool. Foto: RR

“We zijn nog maar even open, maar hebben al veel andere naar de stad uitgeweken Schildenaren ontmoet”, stelt Dorian vast. “We kunnen hier straks nog een reünie doen van onze scoutsgroep. De buurt is oké met veel jonge gezinnen, omdat een appartement of huis hier nog betaalbaar is. Iedereen is welkom.”

Foto: koen fasseur

Fréderick en Dorian als gezworen kameraden.

Schorseneren (rond bord), pastinaak en witloof (rechthoekig schaaltje). Foto: RR