Al ziet de jonge chef-kok zelf dat enigszins anders: hij laat geen gelegenheid onbenut om zijn hele team naar voor te schuiven. “Dat heb ik van Piet (Huysentruyt, red.) geleerd. Wij zijn een team in de keuken, in de zaal en in heel de zaak. Als ik een nieuw gerecht uitprobeer, zijn het niet alleen de koks naast mij die proeven, maar ook de andere collega’s. Ik wil van iedereen weten hoe het smaakt. Want wat wij in de keuken vinden, is niet wat iedereen denkt.”
Dat is wellicht de sleutel om zich te richten naar een zo breed mogelijk publiek, en dat doet Fortuin ook. Vooraan de zaak is er de Staminée, waar je rustig een pintje of iets fris kan nuttigen, samen met enkele bites die je met elkaar kan delen. Voorbij een kleine lounge vind je dan de brasserie. Hoge ramen en veel licht zorgen ervoor dat je je midden in het park bevindt.
Klassiekers
Met enkele forse klassiekers zoals de filet mignon, de vol-au-vent van Mechelse koekoek met of zonder kalfszwezerik en de pladijs Ostendaise mikken Rotthier en zijn team op de oer-Vlaamse keuken. Die heeft hij van zijn bomma, zoals blijkt uit de kalfsfricassée, maar ook van zijn leermeesters in binnen- en buitenland. Toonaangevend zijn Viki Geunes en Piet Huysentruyt. Ook Wouter Van der Vieren (ex-Clandestino in Haasdonk) blijft een mentor.
“We wisten niet goed wat we moesten verwachten”, herinnert Rotthier zich de eerste dagen van Fortuin. “We dachten te starten als een brasserie onder de kerktoren (wat Fortuin letterlijk ook is, red.), maar direct trokken we meer volk, zeker ’s avonds. De eerste drie maanden draaide het als een tierelier. En sinds half september draait ook de lunch naar ieders tevredenheid. Ik denk dat we daar goed hebben op ingespeeld met ons weekmenu, een voor- en hoofdgerecht plus dessert aan 39 euro. Bovendien wisselt het elke week.”
De chef-kok ziet dat ook een bredere kring rond Kontich de brasserie nu heeft ontdekt. “Ook mensen uit Hove en Edegem zakken graag af naar Fortuin. En we mogen graag wat meer proberen op de kaart. De tarbotmoot gaat vlot de deur uit, ook de kalfszwezerik en zelfs foie gras gaan snel. We proberen te bieden wat de mensen vragen.”
À la carte
Stijn Rotthier is een bezige bij. Anders dan veel jonge chefs kiest hij niet voor het veilige menu, maar leeft hij op als hij à la carte kan werken, ook al is dat ingewikkelder omdat iedereen kan vragen wat hij of zij wil. “Ik vind dat superleuk. Het is de beste manier om mezelf te blijven motiveren”, lacht hij.
Natuurlijk, met haltes in Likoké (van Piet Huysentruyt in de Ardèche), Zilte en Hotel U (beide van Viki Geunes) is de gastronomische keuken hem niet vreemd. “Maar Wouter Van der Vieren is mijn klankbord. Hij heeft me geholpen om realistische keuzes te maken. Ik wilde te veel in het begin.”
Zelf is hij uitgereisd, zegt Rotthier. Hij wil zich settelen. “Ik werd 30 op de openingsdag van Fortuin. Tijd om privé iets op te bouwen. Tot nu kwam het werk op de eerste plaats en was er geen andere prioriteit. Ik hoop dat ik dat nu beetje bij beetje kan loslaten.” Dat wil niet zeggen dat er geen passie meer is. “Ik heb de ambitie om beter te doen in Fortuin, en er brandt ook nog wel een lampje om ooit iets klein open te doen.”
Iedereen bij de les
Maar na de vreugdesprong is er partner Dave De Causemaeker om de chef-kok weer met twee voetjes op de grond te zetten. “Deze erkenning komt vroeger dan verwacht. Maar ik had ‘ambitie’ wel ingeschreven in mijn businessplan. Dat was ook de reden waarom ik Stijn heb aangetrokken. We gaan goed vieren, maar donderdag om 10u, onze eerste meeting na het winnen van deze prijs, zal ik iedereen bij de les houden. Mensen komen vanaf nu met hogere verwachtingen naar hier. We moeten op alle niveaus werken om hen de juiste beleving te bezorgen.” De Causemaeker kent het klappen van de zweep. Hij is ook eigenaar van restaurant TakeTwo aan Kinepolis, Het Rooi en Alpheus Bistro in Berchem en Bistro Distelhoek in Merksem.
“En ook hier staat nog veel op het spel”, kijkt De Causemaeker in de nabije toekomst. “We hebben eerst gewerkt aan de staminee, de brasserie en de feestzaal boven. Samen met onze derde partner Murat Yaramis gaan we komende lente het mooie interieur naar buiten trekken: we gaan het terras aankleden en aangenamer maken dan het was. Eventueel ook met een buitenbar.”
Gemeenteplein 4, 2550 Kontich, Open donderdag tot en met maandag. www.fortuinkontich.be