Foodsavers haalt niet-verkochte groenten, fruit, droge voeding en diepvriesproducten op bij supermarkten, bedrijven en veilingen om ze nadien te verdelen onder zestien voedselhulporganisaties en vijf sociale kruideniers in Antwerpen. “Op die manier werd dit jaar al meer dan 281.000 kilogram aan voedseloverschotten verdeeld, waarvan 176.000 kilogram afkomstig van supermarkten”, zegt Steven Michiels van Foodsavers. “En we blijven op zoek naar nieuwe partners om mee samen te werken.”
De verhuizing naar een nieuwe distributiehal aan de Vroegmarkt moet de werking van Foodsavers nog een versnelling hoger doen schakelen. Voordien zat Foodsavers in de Havanastraat in de wijk Luchtbal. “Aan het Kielsbroek zitten we in het voorraadhart van de stad”, zegt schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit). “Maar weinig Antwerpenaars weten dat bijna alles wat ze eten, langs deze plek passeert.”
De nieuwe distributiehal is groter en heeft ze een groot, gekoeld magazijn waardoor Foodsavers meer groenten en fruit op de juiste temperatuur kan bewaren. “Het aantal bezoekers bij de hulporganisaties steeg in 2022 met bijna 20%. We willen die stijgende vraag aan voeding kunnen beantwoorden met verse producten”, aldus Meeuws.
Tegen verspilling
Foodsavers gaat ook een intensief partnerschap aan met Get Wasted, een online marktplaats waar lokale voedselproducenten hun overschotten van groenten en fruit kunnen aanbieden aan grootkeukens. Door die samenwerking wordt de strijd tegen voedselverliezen.
“In ons huidige systeem wordt jaarlijks naar schatting 30 à 40% van het voedsel verspild”, zegt Yana Pannecoucke van Get Wasted. “Kromme wortelen en kolen die te groot zijn om met vijf in één doos te passen, voldoen misschien niet aan de criteria van supermarkten, maar zijn nog altijd perfect geschikt om opgegeten te worden. Wij proberen voedselproducenten te matchen met hun ideale tegenhanger in het voedselsysteem.”
Zo worden bijvoorbeeld de overschotten van het Antwerpse bedrijf Atelier Claessens, specialist in het versnijden van groenten en fruit, via Get Wasted verkocht aan maatwerkbedrijf Sense. Sense verwerkt die overschotten vervolgens in soepen voor scholen.
“Voordien zaten we met een deel restproductie, denk aan het groen van prei, dat perfect bruikbaar was maar dat wij zelf niet verwerkt kregen”, legt Stefanie Claessens van Atelier Claessens uit. “We zijn blij dat we die restproducten nu voor een prikje kunnen verkopen zodat ze niet meer moeten worden weggegooid.”
Sociale tewerkstelling
Voor het reilen en zeilen van de nieuwe distributiehal zet Foodsavers tot slot in op sociale tewerkstelling. 21 van de 26 medewerkers die er aan de slag zijn, zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij Foodsavers krijgen de medewerkers een opleiding en doen ze werkervaring op zodat ze later kunnen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.