foelie2 Foto: Patrick De Roo

Foelie brengt koffie, lekkers en gezelligheid naar Belegstraat: “De zaak maakt nu al deel uit van de buurt”

ANTWERPEN - In de schaduw van Den Bell opende ontbijt- en lunchzaak Foelie onlangs de deuren. Met tonnen horeca-ervaring in de rugzak zet Anouk Léonard (27) er haar eerste stappen als uitbaatster. De koffie, thee, huisgemaakte drankjes en hapjes op de rijkelijk gevulde kaart slaan alvast aan bij de buurtbewoners, die blij zijn met de komst van Foelie. “Ik ben benieuwd naar de vibes wanneer de zomer aanbreekt.”

“Nog niet zo lang geleden kwam ik hier regelmatig over de vloer als klant. Ik raakte eens aan de praat met Annemie, de voormalige uitbaatster. Zij deed haar toekomstplannen uit de doeken en vertelde me dat ze een overnemer zocht voor Copper, zoals de zaak toen heette. Jammerlijk nieuws, maar ik beloofde haar eens na te denken over potentiële kandidaten”, vertelt Anouk Léonard.

Na een fietstochtje huiswaarts kwam de twintiger plots met een ambitieus plan op de proppen. Waarom zelf de sprong niet wagen? “Een aantal verkennende gesprekken met Annemie gaven me voldoende vertrouwen om het avontuur in mijn eentje aan te gaan. En zo geschiedde.”

Foto: Patrick De Roo

Eind maart sloot Copper de deuren en begon Léonard haar nieuwe avontuur. “Annemie had een mooie zaak, dus zo veel moesten we niet veranderen. Ik voegde wel enkele dingen toe zoals het gordijn bij de deur en de schabben achter de toog”, beschrijft de kersverse uitbaatster.

Een kleine maand later, op 21 april, opende Léonard vervolgens zonder al te veel tromgeroffel ‘Foelie’. “Naar een zusterkruid van nootmuskaat. Een fijne, ietwat ambigu naam die ik goed vond klinken.” Origineel, en al bijna even verrassend als het aanbod op de kaart. “We gaan van huisgemaakte drankjes over koffie tot taartjes en gebak. Er is een beperkte kaart met onder meer focaccia, biogroentjes en bolo do caco, een typisch brood uit Madeira.”

Foto: Patrick De Roo

Klanten worden niet alleen op culinair vlak verwend bij Foelie. Léonard hecht ook veel belang aan een goede service. “Een goed contact met klanten vind ik primordiaal. Ik moet af en toe sprintjes trekken om alles te bolwerken, maar doe dat met plezier. Bovendien krijg ik hier en daar ook een handje hulp, en dat ga ik nog even zo houden.”

Buurtbewoners reageren alvast erg enthousiast op de komst van Foelie. “Heel wat mensen uit de omliggende straten komen zich spontaan voorstellen aan de hand van straatnamen. Super leuk en vooral handig, want ik ken de wijk zelf nog niet al te goed. Binnenkort openen er bovendien een aantal nieuwe zaken aan het kruispunt voor mijn deur, dus ik kijk enorm uit naar de vibes wanneer de zomer aanbreekt”, besluit Léonard lachend.