Op de hoek van de Beatrijslaan en de Abraham Verhoevenlaan op Linkeroever opende, op donderdag 21 maart, de fleurige bar Poisson Pilote. “Ik vind het wel leuk dat de naam een beetje een mysterie blijft”, zegt eigenaar Filip Roose (44). “Er zitten meerdere betekenissen achter, maar veel mensen dachten dat hier een visrestaurant kwam.”
Cafe-Velo-Apero
De drie kernwoorden café, velo en apero omschrijven Poisson Pilote. Het gaat van genieten op het terras van een koffie met een croissantje tot uitblazen na een fietstocht en al smullen van een kleine aperitief. Via het schuifraam zal je ook in de rapte een koffie kunnen meepikken.
“De grote koersmomenten zullen hier geprojecteerd worden en op termijn installeer ik in mijn koer haken waaraan de mensen hun fiets veilig en deftig kunnen vastmaken. De fiets is een belangrijk onderdeel van de bar, maar het is niet het overheersende element. Je kan ook gerust komen genieten van een pintje en goede muziek.”
Upcycling
Als je binnen komt, springt meteen een gele speedboot in het oog, opgevuld met een houten zitbankje. Bijna al het materiaal in de zaak heeft een vorig leven gekend.
“Ik ben vaak langsgeweest in Rotor Deconstruction in Evere, zij redden bruikbare materiaal van het stort. De marmeren vensterbank komt uit een bibliotheek in Brussel, de toog is gemaakt met de tegels van een schooltje in Limburg en de houten bank buiten bestaat uit de paletten waarin het raam geleverd is”, somt Filip op.
Om al deze tweedehandsmeubels weer tot leven te wekken heeft hij enorm veel hulp gekregen. “Iedereen heeft voor mij echt een extra tandje bijgestoken. Alles is op honderd dagen verbouwd en ingekleed en er was veel werk aan de winkel in het pand. Ik moet enorm veel mensen bedanken. En mijn schrijnwerker kan ik niet gewoon een bos bloemen sturen, dat zal een veld bloemen moeten zijn.”
Helpend visje
Poisson Pilote is niet alleen een visje, het is ook een fietsersterm die gebruikt wordt om de coureur te omschrijven die de kopman naar de finish leidt. “Het is een heel nobele, dienende rol. Deze coureur weet dat die hoogstens op de tweede plaats zal eindigen, maar gunt de andere de overwinning door de weg vrij te maken en de kopman uit de wind te houden.”
En die dienende rol neemt ook deze bar op zich. Door samenwerkingen aan te gaan met verschillende lokale partners zet deze bar niet alleen zichzelf in de spotlight. Zo serveert hij soep van de nieuwe vestiging van Katrinahof op Linkeroever, een dagcentrum voor mensen met een beperking. En denkt hij aan een samenwerking met de minigolf Beatrijs aan de overkant van de straat om hun heerlijke steenoven pizza’s aan te bieden.
Ook hier blijft de kleine afvalvoet een belangrijke factor. “Ik serveer ook taarten van Recub, die zijn gemaakt van de groenten- en fruitoverschotten van restaurants. Dat is natuurlijk ook zeer seizoensgebonden dus nu heb ik er eentje met wortel en pastinaak.”
“Ik ben van mening: als anderen het al uitstekend doen, moet ik niet dat proberen overtreffen, maar kan ik evengoed met hen in zee gaan.”