Fernand Huts – high resolution

Fernand Huts haalt uit naar aanpak Antwerps mobiliteitsdossier

Topman Fernand Huts van Katoen Natie gelooft niet dat de nieuwe plannen voor een Oosterweelverbinding de mobiliteitsproblemen in en rond Antwerpen zullen oplossen. Huts zei dat de plannen op maat van de drukkingsgroepen stRaten-generaal en Ringland zijn gemaakt. 

De Katoennatiebaas wijst met de vinger naar de voormalige Antwerpse burgemeester Patrick Janssens. Die heeft het dossier verknoeid door de toenmalige Oosterweelplannen in te trekken om electorale redenen, zegt Huts.

Huts vindt ook dat de werkgeverskoepel VOKA te weinig heeft gedaan om de belangen van de werkgevers in het Oosterweeldossier te verdedigen. ‘Daarom hebben we ons lidmaatschap opgezegd’ aldus Huts. Antwerps VOKA-topman Luc Luwel ontkent dit en zegt dat Huts als lid werd geschrapt omdat hij zijn lidgeld niet heeft betaald. 

Als gevolg van de mobiliteitsproblemen in en rond Antwerpen is het alsmaar moeilijker om geschikt personeel te vinden zegt Huts verder. Mensen zoeken elders werk omdat ze teveel tijd verliezen in de files. Katoennatie is inmiddels bezig om zijn werkplekken te herorganiseren om de werknemers toe te laten dichter bij huis te werken, zei Huts op radio 1. Sommige hooggeschoolde jobs kunnen ook in het buitenland worden uitgevoerd. Via snelle internetverbindingen kunnen technische dossiers elders worden behandeld. ‘Daarom zullen we kaderleden en IT-mensen in het buitenland recruteren’ zegt Huts.  Katoennatie stelt in België 4500 mensen tewerk. 

Fernand Huts zet in op groene energie en wil kernuitstap

En er was nog nieuws te rapen bij Katoennatie: op de vestiging van het bedrijf in Kallo (Beveren) zijn donderdag zes windturbines van EDF Luminus ingehuldigd. Topman Fernand Huts hield daarbij een pleidooi tegen kernenergie en voor hernieuwbare energie. 

Katoen Natie had al twee windturbines van het energiebedrijf op een site in Beringen staan. In Kallo, op de site Loghidden City, zijn er nu nog zes turbines bijgekomen. De exemplaren zullen jaarlijks naar verwachting 52 gigawattuur (GWh) groene energie produceren, zowat het jaarlijkse verbruik van 13.000 huishoudens. De elektriciteit wordt rechtstreeks op het hoogspanningingsnet geplaatst. Huts gaat uit van een kernuitstap, iets waar N-VA tegen is. ‘De risico’s voor de bevolking zijn te groot als er iets zou mislopen’ zei Huts. ‘De know how en kennis over de centrales verzwakken sterk in België’, zei Huts.  ‘Bovendien zijn de kosten van groene energie dalende’.

In het verleden kreeg Huts kritiek omdat hij voor zijn grote zonnepanelenparken beroep kon doen op groene stroomcertificaten.