faling 316

Faillissementenstroom wakkert aan: bijna 1.000 bedrijven over de kop in mei, recordmaand voor provincie Antwerpen

ANTWERPEN - Het aantal faillissementen in België is de afgelopen maanden bijna onafgebroken gestegen. In mei werden er net geen duizend - 988 - ondernemingen failliet verklaard, in Vlaanderen was er zelfs een recordaantal falingen. Volgens het handelsinformatiekantoor Graydon, dat de cijfers verzamelt, wijzen die erop dat "de reeds lang verwachtte faillissementenstroom als gevolg van de covidperiode nu geleidelijk aan steeds sterker aanzwengelt". Dit zijn de opvallendste cijfers voor de provincie Antwerpen.

Met 988 faillissementsuitspraken in heel België waren er bijna dubbel zoveel als in mei vorig jaar. Daarmee was het de op twee na zwaarste meimaand ooit. In Vlaanderen werd er met 566 falingen zelfs een nieuw meirecord gevestigd.

Volgens Graydon betekende mei een absolute recordmaand voor de provincie Antwerpen met 252 uitspraken, wat een stijging is van 200% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Het zwaarste faillissement tot nu toe in 2022 was dat van de firma B&E Cleaning uit Bonheiden begin mei. Daarbij kwamen 129 jobs op de tocht te staan, aldus Graydon.

Afgelopen woensdag werd een bekende naam uit de Antwerpse evenementensector failliet verklaard. De Antwerpse ondernemingsrechtbank opende het faillissement van evenementenorganisator Laundry Day NV. Laundry Day ontstond als straatfeest en dancefestival in 1998 in de Antwerpse Kammenstraat, het centrum van de modewijk. Er lag van in het begin een sterke focus op Belgische dj’s.  “In 2017 en 2018 hebben we het festival nog proberen reanimeren, maar dat is niet gelukt. Het festival zat toen al in een neerwaartse spiraal”, zei organisator Wim Van der Borght, die ook mee festivals zoals We Can Dance aan de kust organiseert.  In 2018 vond de laatste editie plaats van Laundry Day. “We hebben onze verantwoordelijkheid nu moeten nemen door de boeken neer te leggen”, meldde Van der Borght.

Coronacrisis

Tijdens de coronacrisis werden er maatregelen getroffen om bedrijven te beschermen. Graydon waarschuwt al langer voor een faillissementengolf eens die maatregelen verdwijnen, en die lijkt nu echt op gang te komen. “We zien nu acht maanden opeenvolgend, maand na maand, een steeds meer uitgesproken stijging (alleen in april zagen we een knik) van het aantal faillissementsuitspraken”, klinkt het.

Graydon wijst erop dat verschillende administraties – de RSZ in het bijzonder – steeds meer dagvaardingen ter faling versturen, en dat de betalingsuitstellen die die overheidsinstanties aan het begin van de coronacrisis verleenden, stilaan beginnen af te lopen. Van januari tot en met mei werden er in België 4.092 ondernemingen failliet verklaard, 55 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij kwamen 6.711 banen op de tocht te staan. De meeste bedrijven gingen over de kop in de bouwsector (809) en de horeca (682).

Massaal privévermogen

Ondanks de succesvolle overheidsmaatregelen tijdens corona, brachten vooral kleinere ondernemers ook massaal privévermogen in hun zaak in, legt het handelsinformatiekantoor nog uit. “De effecten van de recentere schokken – vaak als gevolg van de coronaperiode -, waaronder de verder aanwassende inflatie, materiaaltekorten, arbeidsschaarste, maar ook het veranderende consumentengedrag, betekenen voor vele van die kleinere ondernemingen de finale doodssteek”, luidt het. “De recentere Oekraïne-perikelen versterken dit alles, maar zijn als ‘oorzaak an sich’ nog niet meetbaar in de faillissementenhausse.”