ExxonMobil investeert in Antwerpse raffinaderij

exxonHet Amerikaanse olieconcern ExxonMobil investeert meer dan 1 miljard dollar (730 miljoen euro) in zijn Antwerpse raffinaderij. De Amerikanen willen een nieuwe kraakinstallatie bouwen die ruwe olie omzet in cleane diesel.

De investering van ExxonMobil is een opsteker voor de Belgische economie. Zeker voor de energiesector die het vandaag biezonder moeilijk heeft. In de oliesector is een grote overcapaciteit. Verscheidene Europese raffinaderijen draaien dan ook op lage capaciteitsbezetting. ExxonMobil gaat evenwel door. Net als het Franse Total overigens dat uitgerekend verledene jaar al een mega-investering aankondigde in zijn Antwerpse raffinaderij.

De Europese oliesector heeft sinds 2008 trouwens 8 procent van zijn capaciteit en 10.000 jobs verloren. Jerry Wascom, de president van ExxonMobil Refining & Supply cyHart erkent dat de markt ‘moeilijk’ is, maar stipt aan dat ExxonMobil in Europa raffinaderijen met een relatief lage kostenbasis heeft en bovendien een visie op zeer lange termijn hanteert. Fabrieken die nu opgestart worden, zullen over 30 à 50 jaar immers nog steeds operationeel zijn, stelt hij.

Exxon roept wel de Europese overheden op de invoer van bij milieuactivisten erg controversieel Canadees teerzand niet af te blokken. Nu heeft Noord-Amerika door de schaliegasboom – die de lokale energieprijzen fors lager geduwd heeft – een groot concurrentieel voordeel. Energiekosten maken 60 procent van het kostenplaatje van een Europese raffinaderij uit, tegenover 30 procent in de Verenigde Staten.

ExxonMobil is sterk aanwezig op de Antwerpse markt: naast de raffinaderij in de haven runt de Amerikaanse groep ook drie chemiecomplexen: de Antwerp Polymers Plant, de Meerhout Polymers Plant en de Anterp Performance Intermediates Plant. In Brussel is ook nog het European Technology Center gevestigd.

De raffinaderij in Antwerpen werd destijds opgestart in 1953 en draait sindsdien op een geïnstalleerde productiecapaciteit van 320.000 vaten per dag binnen de strategie van ExxonMobil Benelux. Die wordt mee uitgetekend in het Benelux headquarters van Breda. In Nederland runt ExxonMobil immers ook een raffinaderij in Rotterdam en een chemiebedrijf in Pernis.