heylanderwijn Foto: Koen Fasseur

Exact op grens België-Nederland maakt Wannes Heyvaerts zijn Heylanderwijn

Wannes Heyvaerts (36) is de enige wijnboer in Kalmthout. Zijn wijngaard ligt pal tegen de Nederlandse grens, in het dorpje Nieuwmoer, en levert hem jaarlijks 1250 flessen op. Onder de naam Heylander levert hij zowel rode als witte wijn af, maar ook cider en schuimwijn.

De liefde voor wijn kreeg Wannes mee van thuis. Op de boerderij van zijn ouders stonden heel wat appelbomen en die waren goed voor cider. Als late tiener nam Wannes het initiatief om op de boerderij van zijn ouders ook een honderdtal druivelaars te planten. “Ik koos voor hybridesoorten. Die zijn meer bestand tegen schimmelziekten, want het kan in Nieuwmoer aan de grens met Nederland best vochtig zijn.”

Op de vraag waarom hij begon met het verbouwen van wijn, is Wannes duidelijk: “Omdat ik houd van lekkere wijn!” Na zijn huwelijk met Claudia Valencyns kreeg het jonge koppel de kans om aan de Lepelstraat een boerderij te kopen. Meteen plantte Heyvaerts er 250 druivelaars. “Een wijngaard onderhouden vraagt heel wat werk. Je kan die ook laten verwilderen en dan kan je met 250 druivelaars een opbrengst krijgen van ongeveer 300 liter, goed voor 400 flessen. Dat wilde ik niet. Wijn moet lekker en kwaliteitsvol zijn en dus moet je een wijngaard onderhouden en dat betekent dat je minder druiven kan oogsten. Maar hoe minder druiven, hoe beter de wijnkwaliteit.”

Chardonnay

Ondertussen is de wijngaard van Wannes uitgegroeid tot 1250 druivelaars: 750 chardonnay en 500 pinot noir. “Je mag rekenen dat één druivelaar goed is voor één fles wijn. Daar heb je meer dan je handen aan vol. Beroepshalve ben ik process operator in een Antwerps petrochemisch bedrijf, dus het werk in de wijngaard gebeurt voor en na. Er zijn nog wel mogelijkheden om uit te breiden, maar dat houdt in dat ik in het seizoen een arbeidskracht moet aannemen. Dat is op dit moment nog niet aan de orde”, legt Wannes uit.

Alhoewel hij ook landbouwgrond heeft aan de Nederlandse kant van de grens, is uitbreiden daar geen optie. “De wetgeving bij onze buren is helemaal anders dan in België en hier is het al een hele kwestie om met alle vergunningen en administratie in orde te zijn.”

Cider en schuimwijn

Wannes Heyvaerts houdt het niet alleen bij rode en witte wijn. “Ik heb ondertussen ook een veertigtal appelbomen aangeplant en die opbrengst is goed voor cider. Maar ik houd ook van schuimwijn en ook die heb ik in het assortiment.”

“Eetappels zijn minder goed om lekkere cider te maken. De oudere appelsoorten zijn hiervoor beter geschikt. Heel wat mensen hebben een boomgaard met appelbomen. Die appels worden lang niet allemaal opgegeten. Wie vanaf eind augustus naar de boerderij komt met vijftien kg appels, krijgt gratis een fles cider. De mengeling van al die verschillende appelsoorten zorgen voor een heerlijk resultaat.”

Info: Heylander, Lepelstraat 31, Nieuwmoer, 0492.69.69.84