Ook bij Bayer Antwerpen houden ze de adem in. Er circuleren hardnekkige geruchten dat het Duitse chemiebedrijf zijn divisie kunststoffen wil verkopen. Buurman Evonik zou zich al als kandidaat-overnemer gemeld hebben.
De divisie MaterialScience van Bayer was tijdens de afgelopen jaren het zwakke broertje van de drie divisies die Bayer telt. Bayer was tot nog toe gebouwd op de divisies kunststoffen (MaterialScience), gezondheidsproducten en landbouwchemie (oa. CropScience). Door de volgehouden bouw van nieuwe productie-installaties voor kunststoffen in het Midden-Oosten en in het Verre Oosten is de druk op de prijzen voor plastics enorm toegenomen. Bayer had het dan ook al die jaren moeilijk om zijn divisie MaterialScience overeind te houden. Opeenvolgende saneringsoperaties hebben de divisie evenwel drijvende kunnen houden.
Op geruchten dat er nu een verkoop op handen zou zijn van MaterialScience aan Evonik werd alsnog in Leverkusen en Essen niet gereageerd. Vandaag staat ondertussen de algemene vergadering van aandeelhouders van Bayer op de agenda. Allicht wordt daar toch iets gezegd.
“Wij hebben de geruchten ook opgevangen”, zegt woordvoerster Ann De Bie Van Bayer Antwerpen. “Wij hebben ondertussen echter geen weet van enige financiële operatie.”
Bij de voorstelling van de kwartaalresultaten op de televisiezender CNBC stelde ook voorzitter Marijn Dekkers zich heel terughoudend op. Hij wees er van zijn kant wél op dat de resultaten van de divisie MaterialScience flink verbeterd zijn. Tijdens het eerste kwartaal van het lopende boekjaar realiseerde Bayer een omzet van 10,5 miljard euro, 2,9% meer dan in diezelfde periode van 2013.
Bayer Antwerpen werkt uitsluitend voor MaterialScience en zou dus rechtstreeks betrokken kunnen worden in de eventuele deal. In Antwerpen draaien twee productiegroepen op polycarbonaat en nog eens twee eenheden op voorproducten van polyurethaan. De fabriek stelt zo’n 820 mensen tewerk. (Enkele eenheden van Bayer Antwerpen werden enkele jaren geleden uit het geheel gelicht en doorgeschoven naar Lanxess.) Bayer runt ook nog een kunststofverwerkende fabriek in Tielt.
Voorzitter Marijn Dekkers van Bayer heeft eerder al laten uitschijnen dat zijn concern effectief veel belangstelling heeft voor de versterking van de divisie Gezondheidsproducten. Leverkusen zou in dit opzicht het oog hebben laten vallen op bepaalde activa van het farmabedrijf Merck. Volgens financiële analisten zou de verkoop van MaterialScience 7 miljard euro in het laatje kunnen brengen.