Elk jaar 800 ingenieurs te weinig

chemietjeTechnologiestudies zitten in de lift, zo blijkt uit de eerste inschrijvingscijfers voor het hoger onderwijs. Na één week hebben zich al 3447 studenten ingeschreven voor de richtingen ICT, professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen & technologie en ingenieurswetenschappen. Dat is 3% meer dan vorig academiejaar op het hetzelfde tijdstip, heeft technologiefederatie Agoria becijferd.

Agoria hoopt dat deze trend zich doorzet en versnelt, “want de vraag naar technologisch geschoold personeel is nog altijd groter dan het aantal kandidaten,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

Vorig academiejaar schreven zich 7248 generatiestudenten in voor een technologierichting, toen een lichte stijging van twee procent.

Technologiefederatie Agoria volgt met de technologiebarometer dagelijks de evolutie van de inschrijvingen voor technologierichtingen aan het hoger onderwijs. Sinds drie jaren stijgt het aantal technologiestudenten weer. En dat is goed nieuws voor onze arbeidsmarkt. Wilson De Pril: “Tijdens de voorbije decennia daalde het aantal beginnende technologiestudenten aan het hoger onderwijs steevast. Het aantal inschrijvingen voor “industrieel ingenieur” bijvoorbeeld daalde fors, voor “burgerlijk ingenieur” bleef het min of meer stabiel. Dit alles maakt dat bedrijven het steeds moeilijker krijgen om hun vacatures voor ingenieurs, professionele bachelors en ICT-functies in te vullen. Om een voorbeeld te geven: we schatten dat er nu jaarlijks een 800tal ingenieurs te weinig afstudeert om te voldoen aan de vraag van de arbeidsmarkt.”

Om weer een evenwicht te bereiken op onze arbeidsmarkt, schat Agoria dat er minstens 9000 studenten op jaarbasis aan technologiestudierichtingen moeten starten. Dat de technologiestudies weer aan populariteit winnen, is goed nieuws, maar de stijging blijft voorlopig nog te laag om de knelpunten op de arbeidsmarkt weg te werken. De jobkansen voor de jongeren die momenteel al afstuderen, zien er intussen erg veelbelovend uit: 94% van deze gediplomeerden vindt binnen het jaar werk, zo blijkt uit gegevens van de VDAB en dat percentage ligt ruim boven het algemene gemiddelde (87%).

Wie meer nieuwe technologen wil aantrekken, moet vooral de vrouwen motiveren. Vorig jaar bleek slechts 9,7 procent van de technologiestudenten vrouw te zijn. Uit de inschrijvingen van de eerste week blijkt vooral de richting burgerlijk ingenieur vrouwelijke studenten aan te trekken (19,3%). Maar voor professionele bacheloropleidingen technologie en ICT zakt het percentage dan weer onder de tien procent.

De technologiefederatie wil samen met de Vlaamse overheid meer acties voeren om de jeugd, met speciale aandacht voor de vrouwen, warm te maken voor technologische studies. Zo is er de actie Technogirls, waarbij jonge meisjes op techniekcursus gaan, en worden er ook weer Technologie-Olympiades georganiseerd voor het basis- en secundair onderwijs.

Tot eind september loopt op websites en social media een opvallende promotiecampagne voor technologiestudies. Met de slogan ‘Because I’m Techie’ gaat Agoria op zoek naar een jongen en meisje die een jaar lang het gezicht willen zijn van deze campagne. De technologiefederatie daagt zo veel mogelijk jongeren uit om filmpjes te maken over hun wereld vol technologie. Neem alvast een kijkje op de Facebookpagina ‘Because I’m Techie’: https://www.facebook.com/BecauseImTechie