Het interview moet even wachten. Aan de toog van het ijssalon wachten een paar Duitse toeristen op hun bestelling, en die gaan voor. Ze kijken vol verwondering hoe Elias (36) vloeibare stikstof bij de plantaardige basis in één van zijn KitchenAids giet. “Ik maak mijn vegan ijs recht voor de neus van mijn klanten”, legt hij uit. “Een moleculaire kooktechniek die sterrenrestaurants al jaren gebruiken. Dat is niet enkel spectaculair, het heeft ook fysisch nut. De chemie van ijs maken is in principe simpel: hoe sneller je iets bevriest, hoe kleiner de ijskristallen worden en hoe zachter en romiger de textuur proeft op de tong.”
Lees ook: Maar liefst 71 nieuwe ondernemers in Antwerpen
Elias begon in 2021 met BRAIN₂FREEZE. “Al sinds 2015 droomde ik er als ingenieur in de biochemie van om deze exclusieve techniek naar de mensen te brengen. Toen ik tijdens de coronapandemie met dit idee het BAAS-project, een wedstrijd voor jonge ondernemers, won, is die wens stilaan meer vorm beginnen krijgen. Ik ben, na heel wat experimenteren, gestart met ijs te maken op evenementen en festivals om zo de mensen kennis te laten maken met mijn unieke concept.”
“Ik deed dat vanuit een zelf ontworpen bakfiets in plaats van een typische foodtruck, omwille van ecologische overwegingen. Een vast pand openen was altijd een soort van verre droom en doel, maar tijdens de coronapandemie was dat geen optie. Enkele maanden geleden kreeg ik te horen dat dit unieke erfgoedpand te huur stond en na wat beraadslagen heb ik de kans om eindelijk dat vaste pand te openen dan maar met beide handen gegrepen. In juli hebben we onze eerste klanten mogen ontvangen en uiteraard hopen we ze hier nog heel lang te mogen verwelkomen.”
Het gebouw zelf heeft een rijke historie. “Vroeger was hier een bakkerij. Die kwam in 1856 in handen van de familie Veron. Die bouwde de ambachtszaak uit tot één van dé brood- en banketzaken van Antwerpen. In 2021 heeft de huidige eigenaar het hoekpand overgenomen en verbouwd tot een moderne cremerie. Gezien heel het gebouw onder toezicht van Monumentenzorg staat is dat een heel euvel geweest. Zo is bijvoorbeeld de houten kast van de originele haard behouden gebleven, maar ook het originele wapenschild op de zijgevel is een duidelijke restant van het rijke bakkersverleden van het pand.”
De vorige uitbaters brachten een traditioneel ijsconcept, onder dezelfde naam als hun voorgangers: “Veron”. “En dat had succes!”, weet Elias. “Al heeft het jammer genoeg voor de twee vennoten, wegens omstandigheden, niet lang mogen duren. We merkten al snel dat de buurt wel opnieuw verlangde naar hun bolletje vanille of pistache. Daarom hebben we besloten om in de zaak, naast ons extreem ijs, ook een zestal klassieke smaken aan te bieden. Uiteraard ook volledig plantaardig, maar wel volgens de traditionele regels van de kunst.”
Elias wil dat zijn ijs voor iedereen toegankelijk is. “Het doel is om een heel exclusieve techniek op een zo inclusief mogelijke manier naar de mensen te proberen brengen. Met mijn achtergrond als ingenieur ben ik omwille van die reden beginnen puzzelen aan een volwaardig plantaardig recept voor ijs. Uiteindelijk ben ik, na heel wat experimenteren, uitgekomen bij een plantaardige roombasis met een zeer neutrale smaak. Perfect om naar hartelust unieke smaken mee te kunnen creëren zonder dat je het verschil merkt met gewoon roomijs.”
BRAIN₂FREEZE is nog maar enkele weken open, maar Elias heeft zijn ogen al op de toekomst gericht. “Tijdens de winter willen we graag iets met het bakkersverleden van het pand doen. Ik denk aan een soort koffie/brunchbar met vegan brioches, croissants… Bakkerijproducten die je ook perfect kan combineren met een bolletje ijs. Ook willen we iets met brood doen, het meest verspilde voedselproduct in Belgie. Ik weet al exact wat, maar daar ga ik voorlopig nog niet te veel over verklappen”, knipoogt hij.