“Uw streekwinkel in Broechem met uitgebreid aanbod”, zo staat Huis Vervoort in de Gustaaf Peetersstraat op het internet omschreven. Dat uitgebreid aanbod is een understatement. Wie er binnenstapt, wordt omver geblazen. Buiten voeding en kleding vind je er alles. Zelden moest Leen Vervoort een klant met lege handen buiten laten gaan. Het is het type winkel dat overal uitsterft. Nageltjes per stuk, haken, werkgereedschap, kandelaars, klokken, wasmanden, wasrekjes, zaklampen, zeepbakjes, een grote Disney-collectie beeldjes, weckpotten, kookgerief, porseleingoed, tientallen soorten wijnglazen: noem het en Leen heeft het.
“Ik deed alles altijd even graag en heb nooit kunnen kiezen. Je moet je specialiseren, zeiden de mensen, maar bij mij is het altijd differentiatie geweest”, lacht Leen. “Op zich was dat ook wel goed. Als het in de huishoudartikelen even minder ging, was er wel een andere productgroep die het goed deed.”
Maria van den draaier
Huis Vervoort bestaat al van 1954. “Mijn moeder nam toen de winkel van de familie Van Mechelen over. Dat was een smid, die ook gereedschappen verkocht. Vroeger heeft hier nog een echte smidse met smidsevuur gestaan. Bij mijn moeder heette de winkel nog niet Huis Vervoort. De mensen gingen iets kopen bij Maria van den draaier. Mijn grootvader had een houtdraaierij in Broechem.”
Als kind hielp Leen haar moeder al in de winkel. “Als ik ’s middags thuis kwam eten, speelde ik mee winkeltje. Onlangs kwam hier een oudere man. Hij vertelde dat ik al mee in de winkel stond toen hij zijn huwelijkslijst had gelegd, echt héél lang geleden.”
“We leven in een wegwerpmaatschappij waar veel online wordt gekocht. Maar ik zie een trend dat jongere mensen opnieuw meer kwalitatieve huishoud- en kookartikelen kopen.”
Leen Vervoort, winkeluitbaatster
De man van Leen bleef altijd als bediende werken. Met het zwaar werk, zoals het rondbrengen van flessen butaangas, hielp hij wel eens. Het koppel heeft twee zonen en vier kleinkinderen. Op haar 33ste, in 1990, nam Leen de winkel van haar moeder over. “Ik heb het altijd heel graag gedaan, daarom is het ook zo moeilijk om te stoppen.”
Zwitserse zakmessen, maar ook metalen wegwerprietjes en hippe brooddoosjes en drinkbussen voor kinderen: er staan zeker niet alleen ouderwetse artikelen. Huis Vervoort is altijd blijven meegaan met de tijd. “Alles wordt wel modegevoeliger. Vroeger waren artikelen tijdlozer en zat er een vast ritme in het jaar. De periode naar de feestdagen toe was het altijd heel druk. Daarna brak een wat rustigere tijd aan, tot de lentepoets begon.”
Tijdens de coronaperiode, toen mensen niet op restaurant of op reis trokken, merkte Leen dat iedereen zoals vroeger weer wat terugplooide op het huishouden. “We leven in een wegwerpmaatschappij waar veel online wordt gekocht. Maar ik zie een trend dat jongere mensen opnieuw meer kwalitatieve huishoud- en kookartikelen kopen.”
In de winkel zijn er kortingen van min 30 procent en min 50 procent. Achteraan in het magazijn staat nog een énorme stock. Er staan enorm veel serviezen en glazen. Maar ook nog tinnen soepterrines. Huis Vervoort heeft zelfs nog Onze-Lieve-Vrouwkes met wassen gezichtjes onder een stolp.
Broechem en omstreken gaan Huis Vervoort missen. En Leen zal ook zeker het sociaal contact missen. “Maar ik denk dat de uitverkoop zeker nog tot oktober zal lopen. In totaal mag het zelfs een jaar duren.”