Dolio Vinum in Stabroek is in de zopas verschenen editie 2017 van de WijnKoopGids onderscheiden in drie categorieën: rood, wit en bubbles. De plaatsen in de WijnKoopGids zijn beperkt. Naast kwaliteit speelt de prijs een belangrijke rol.
In de categorie witte wijnen, is de Grüner Veltliner Riede Stein van Weinschlössl Steinschaden opgenomen. Dit wijndomein is een echt prijzenbeest. Op de jaarlijkse Weinprämierung NÖ 2016 behaalde het maar liefst acht gouden medailles. Ook op de jaarlijkse Austrian Wine Challenge is het geen onbekende.
“Di Ubaldo” uit Abruzzo, een klein en eerder onbekend wijnhuis met een jaarlijkse productie van 45.000 flessen dat gerund wordt door Luigi Di Ubaldo, is twee jaar geleden gestart met de spumante Baldo. Die haalde de editie 2016 van de Wijnkoopgids net niet. Dit jaar is de spumante wel geselecteerd in de categorie bubbles, alsook de Zaoutt in de categorie rood.
Luigi, een bescheiden Italiaan, is enorm blij met de vermelding die Frank Van der Auwera, auteur van De Wijnkoopgids hem geeft.
Naast dit ene Italiaans wijnhuis vertegenwoordigt Dolio Vinum op dit moment acht Oostenrijkse wijnhuizen (Pöckl, Leberl, Türk, Höpler, Pfneisl, Steinschaden, Winkler en Zantho). Het aanbod wordt in de komende maanden verder uitgebreid.
Aan Oostenrijkse zijde komen er liefst negen wijnhuizen bij (Giefing, Grassl, Skoff, Leitner, Mantlerhof, Umathum, Artner, Szemes en Sommer). Aan Italiaanse zijde zullen nog zes wijnhuizen voortaan door Dolio Vinum verdeeld worden: Broccardo, Tenuta Di Arceno, Donna Olimpia 1898, Tenuta l’illuminata, Tenuta San Giorgio en Winzerberg. 80% hiervan wordt exclusief door Dolio Vinum geïmporteerd en verkocht.
Wieland Marissens, boekhouder van opleiding en zaakvoerder van Dolio Vinum, is door het dolle heen: “Dolio Vinum is in 2015 ontstaan uit een wat uit de hand gelopen passie voor Oostenrijk en Italië. Voor veel mensen is Oostenrijkse wijn nog een onbekend terrein. En dat is spijtig want er zit topkwaliteit bij. Al een paar jaar is een jonge generatie met wijnbouw bezig in Oostenrijk. Sinds de crisis in de jaren ’80 heeft de Oostenrijkse wijnbouw grote stappen genomen qua kwaliteitscontrole. De wijnen kunnen perfect wedijveren met die van Franse en Italiaanse topwijnhuizen.”
Marissens doet er binnenkort nog een extra scheut bovenop… Gin zit in de lift en daarom pakt Dolio Vinum binnenkort ook uit met vijf Oostenrijkse gins.