sustainability Foto: Getty Images

Eén op vijf kmo’s kan duurzame investeringen niet financieren

De vereiste investeringen in duurzaamheid zullen Bel­gische bedrijven tegen 2030 ruim 38 miljard euro kosten. Veel kmo's hebben dat geld niet, waarschuwt de leverancier van bedrijfsdata GraydonCreditSafe dinsdag.

Het gaat om investeringen in de ESG-transitie – het halen van minimumcriteria voor milieu, sociaal beleid en behoorlijk bestuur. De studie gaat uit van een gemiddelde jaarlijkse investering van 3 à 5 procent van de omzet, in lijn met internationale studies, en corrigeert dat voor de inspanningen die elk bedrijf al geleverd heeft. Op basis van de jaarrekeningen van zowat 450.000 Belgische bedrijven komt men uit op 38,3 miljard euro. Bijna een derde is voor rekening van kmo’s, bedrijven met 20 tot 50 werknemers.

Slechts 8,9 procent van de Belgische bedrijven heeft zich al verregaand aangepast, ongeveer twee derde nog maar gedeeltelijk en 25,9 procent helemaal niet.

GraydonCreditSafe ging ook na in hoeverre bedrijven het nodige geld zelf kunnen ophoesten. Die oefening leert dat 16 procent van de bedrijven de transitie niet op eigen kracht zal aankunnen. Nog eens 1,5 procent heeft wel reserves, maar onvoldoende om de transitie volledig te financieren. De nood is het hoogst bij kmo’s, waarvan 21,8 procent onvoldoende winstgevend is en/of te weinig financiële reserves heeft. Voor die kwetsbare bedrijven dringen extra cashinjecties zich op, maar dat is niet evident want heel wat bedrijfsleiders hebben al zwaar moeten investeren tijdens de coronacrisis.