Picture2

Eén op de drie bedrijven wil minder personeel: “We staan voor zeer zwarte januari”

Eén op de drie ondernemingen in ons land geeft aan dat ze in de komende zes maanden minder personeel in dienst zal hebben dan vandaag. Dat blijkt uit de maandelijkse bevraging van werkgeversorganisatie Voka. In augustus was dat nog één op de vijf. “We staan voor een zeer zwarte januari.”

Alsof er geen economische crisis boven ons hoofd hangt, zo klonken de berichten vanuit verschillende Belgische bedrijven donderdagochtend. Brussels Airlines kon niet enkel mooie resultaten van deze zomer voorleggen, het bedrijf beloofde ineens de staatsschuld vervroegd terug te betalen. AB InBev verkocht meer bier in binnen- en buitenland. En Telenet, dat klanten zag vertrekken, kon toch de winst op peil houden. Maar dat optimisme vertaalt zich niet in de cijfers van Voka.

“We verwachten afvloeiingen, zware herstructureringen en bijgevolg ook ontslagen.”

Hans Maertens

Elke maand peilt de ondernemersorganisatie naar het sentiment bij zo’n 600 bedrijven. Daaruit blijkt de toekomst steeds grimmiger te worden. Waar in augustus nog één op de vijf bedrijven zijn personeelsbestand zou inkrimpen is dat nu al één op de drie. Meer dan de helft van de industriële bedrijven geeft ondertussen aan dat ze gebruik zullen maken van de technische werkloosheid.

“De onrust in de bedrijven is tweeledig”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. “Ongeveer de helft van de ondernemingen kan nu nog teren op vaste energiecontracten, die eind december aflopen. In januari zullen ze dus zeer zware energiefacturen verwachten. Daarnaast zijn bedrijven vooral bezig met de loonindex van 10, misschien wel 11 procent. Een bedrijf met een loonkost van 1 miljoen krijgt er in één klap een kost van 100.000 euro bij.”

En niet alle bedrijven gaan die zware meerkosten kunnen doorrekenen aan de klant als ze concurrentieel willen blijven. Het zijn zij die het met minder mensen zullen moeten doen, voorspelt Voka. “We verwachten afvloeiingen, zware herstructureringen en bijgevolg ook ontslagen. We zien de eerste tekenen al bij de interim, waar het aantal tijdelijke werkkrachten afneemt. We gaan richting heel zwaar weer.”

Einde relance

Nochtans wijst het recentste rapport van de Nationale Bank erop dat onze bedrijven gezond zijn. De brutowinstmarge lag in het tweede kwartaal van dit jaar met 45,2 procent nog nooit zo hoog. Dat zou toch een positief signaal moeten zijn. “Helemaal niet. Dat rapport is gestoeld op de eerste twee kwartalen. We kwamen uit de coronacrisis en zaten in een relance. Vandaag is daar niets meer van te merken. Het is totaal verkeerd te denken dat een warme lente ook een warme herfst voorspelt”, zegt Maertens.

“Uiteraard zijn er heel wat bedrijven die in die goede periode een buffer hebben aangelegd, dat zien we in de cijfers. En het zal die buffer zijn waaruit ze zullen moeten putten. Ondernemingen laten zich natuurlijk niet zomaar naar de slachtbank brengen. Ze zullen creatief omgaan met besparingen en minder personeel zal daar een van zijn.”