Meer dan 375.000 cursisten hebben in de afgelopen 25 jaar een opleiding gevolgd bij Educam, het kennis- en opleidingscentrum van de autosector.Dat zijn er zo’n 15.000 per jaar. Ondanks de sluiting van Opel Belgium in Antwerpen en Ford Genk blijft de automarkt in dit land een belangrijke factor. Alle partners in de sector die zo’n 10.000 bedrijven telt waaronder de garagisten, de carossiers, de autobouwers zelf en de vele honderden toeleveranciers hebben zich daarom in Educam geëngageerd om de technologische evoluties in de business van dichtbij op te volgen.
In het training center van Lokeren hebben ze daarom in de afgelopen jaren bv. de overstap naar de elektrische aandrijving en de hybride aandrijftechnieken mee beleefd onder het motto ‘levenslang leren en evolueren’. Educam heeft daarnaast ook nog drie plaatselijke opleidingslocaties uitgebouwd in Kontich, Hasselt en Melle. Het centrum stelt vandaag 80 mensen tewerk, onder wie zo’n 60 lesgevers.
Educam werd opgezet binnen de CAO van de autosector waarbij door de bedrijven en de sociale partners financiële middelen toegekend werden voor vorming en opleiding. Een belangrijk besluit want er was een grote vraag naar een degelijke training en opleiding van de personeelsleden die later in de autosector en aanverwanten aan de slag zouden gaan.
Educam werd daartoe uitgerust met alle nodige infrastructuur om de recentste technieken aan te leren, zegt group managing director Luc De Moor. De op maat gemaakte leermiddelen zijn voortdurend in beweging, blended learning kent momenteel een groot succes. Dat elektriciteit en elektronica in alle domeinen aan belang winnen vormt een aanvullende uitdaging voor de autosector.
“Ook de verandering in koopgedrag van de consument maakt een grotere service noodzakelijk. De ontwikkeling van soft skills is noodzakelijk, ook voor technische werknemers.”
Educam organiseert in dit opzicht een sectorale certificering voor jongeren die een opleiding volgen als onderhoudsmecanicien, polyvalent mecanicien, onderhouds- en autodiagnose technicus of voor koetswerkbehandelaar. Deze certificering is geen officieel diploma maar een feitelijke blijk van vakbekwaamheid zoals die door de professionals uit de sector verwacht wordt. Het is dan ook zo dat het sectoraal certificaat een bijzonder grote waarde heeft op de steeds evoluerende arbeidsmarkt.
Deze sectorale certificering heeft ook een structuur uitgewerkt waarin bijvoorbeeld rekening wordt gehouden met het veilig werken aan elektrische en hybride voertuigen of met het kennis opdoen mbt de klimaatbeheersing in motorvoertuigen overeenkomstig de huidige richtlijnen.