Dranken De Caigny

Drankenhandelaars vragen dringend extra steunmaatregelen

ANTWERPEN – Tijdens de lockdown bleven de drankenhandels in ons land altijd open, als essentiële sector, net zoals de supermarkten. Toch zagen vele drankenhandelaars hun verkoop van de ene dag op de andere kelderen naar amper 10 tot 20% van het normale niveau. “80% tot 90% van onze reguliere omzet draaien we dankzij de horeca- en eventsector”, verduidelijkt Guy Dewulf, directeur en woordvoerder van FEBED, de Federatie van Belgische Drankenhandelaars. “En die sectoren liggen nu al maanden stil. Voor de drankenhandelaars is de heropstart van de horeca dan ook bijna even cruciaal om te overleven dan voor de horecasector zelf.”

Toch zijn met een verhoopte heropstart van de horeca de problemen van de drankenhandelaars nog lang niet van de baan. Zij vragen nu bijkomende ondersteuningsmaatregelen. “De omzet zal nog altijd heel wat lager zijn als voor de coronacrisis en de terugname van vervallen producten zal heel wat inspanningen en middelen vergen. Vandaar dat specifieke steunmaatregelen voor de sector nodig zijn om deze moeilijke periode te overbruggen en zoveel mogelijk tewerkstelling te behouden.”

Naast de daling van de omzet, de daling van de grootte van de bestellingen, zullen de drankenhandelaars heel wat kosten moeten dragen om de producten die tijdens de sluiting van de horeca de vervaldatum bereikt hebben, gratis te vervangen.

De drankenhandelaars zijn een arbeidsintensieve sector. De belevering van de horeca gebeurt vaak met twee medewerkers. Als sector vragen we steunmaatregelen om die arbeidskost tijdelijk te verlagen om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden.

Om een bloedbad te vermijden, vraagt FEBED volgende steunmaatregelen:

  • Het regime van tijdelijke werkloosheid door overmacht verlengen voor de periode dat de horecasector nog niet op zijn volle capaciteit kan werken en zijn omzet van voor de coronacrisis nog niet heeft kunnen bereiken. Met een gemiddelde omzet van 45% gedurende de eerste zes maanden, zullen niet alle medewerkers voltijds aan de slag kunnen.
  • Vermindering van de RSZ bijdrage voor de werknemers. De productiviteit van de medewerkers zal veel lager zijn door de kleinere bestellingen en de terugname van vervallen producten. De dagelijkse rijtijden zullen toenemen waardoor de niet-productieve uren zullen stijgen.
  • In alle gewesten bestaat er een vorm van ‘compensatiepremie’ voor bedrijven die hun omzet sterk hebben zien dalen door de coronamaatregelen. Momenteel is dit een eenmalige premie. FEBED vraagt dat die premie uitgebreid wordt met een dagvergoeding voor de periode dat de horecasector gesloten is en vervolgens geleidelijk afgebouwd wordt naarmate de capaciteit van de horecazaken toeneemt.
  • Tot slot vragen ze om de steunmaatregelen die goedgekeurd worden voor de horeca- en eventsector, ook voor hun sector toe te passen, zowel wat de bedragen als periode betreft.