De provincie Antwerpen heeft een reddingsplan klaar voor een aantal bedreigde fietspunten in de zuidrand van Antwerpen en de Kempen. 10 bedreigde fietspunten kunnen op die manier een doorstart maken en de 24 bedreigde banen kunnen behouden blijven.
De provincie wil de fietspunten niet alleen behouden maar ook opwaarderen. Ze stelt daarvoor 95.000 € ter beschikking. Gedeputeerde voor sociale economie Peter Bellens: “Er komt meer dienstverlening, niet alleen in de stationsomgeving. Zo denken we aan mobiel fietsherstel en we onderzoeken de rendabiliteit van nieuwe initiatieven, zoals een pop-up fietsenstalling.”
Toen de NMBS haar plannen voor de afslanking van de Fietspunten bekendmaakte, zorgde dat voor flink wat ongerustheid in de betrokken steden en gemeenten (Mortsel, Boechout, Kontich, Hove, Lint, Edegem, Turnhout, Mol, Geel en Herentals), zowel bij de pendelaars als de betrokken doelgroepmedewerkers.
Lokale besturen brengen 90.000 € in
In zo’n Fietspunt staan de medewerkers in voor de orde en netheid in de fietsenstallingen aan de stations. Ze houden een oogje in het zeil, voorkomen diefstallen en vandalisme en ze voeren kleine herstellingen uit.
De lokale besturen herkennen zich helemaal in het businessplan en springen mee op de kar. Zij investeren samen 90.000 euro in een duurzame doorstart van de Fietspunten. De schepenen van mobiliteit van de 10 betrokken gemeenten zijn enthousiast.
Willem Wevers, schepen van verkeer in Kontich vindt het mobiele fietsherstel een meerwaarde voor de Kontichse treinreiziger. “Kom je ’s ochtends toe aan het station met een lekke band of een ander klein probleem, dan steek je het sleuteltje van je fietsslot in de brievenbus van Fietspunt. Zij zorgen ervoor dat je fiets tegen de avond weer gemaakt is. Zo geraak je thuis zonder enig probleem!”