“Elke week gaan onze ambassadeurs in Vlaanderen en Wallonië op bezoek bij een organisatie die we financieel ondersteunen”, vertelt Jannie Haek. “Telkens zijn dat zeer mooie of soms ontroerende ontmoetingen.”
“Een ontmoeting die me bijbleef ,was een reportage uit 2020 waarbij Special Olympier Thibeau Bastien onze reporter meenam voor een zeiltocht.”
“Het enthousiasme, de passie en de trots waarmee hij zijn sport beleeft, zorgen ervoor dat we als Nationale Loterij heel trots kunnen zijn dat we, dankzij onze spelers, een verschil kunnen maken voor een geëngageerde sporter als Thibeau. Ook het teamwerk met zijn zeilpartner is een heel sterk en inspirerend voorbeeld van inclusie.”
Evenwichtige mix
Ook binnen de Nationale Loterij zijn er diverse uitingen van inclusie die maken dat het een zeer divers bedrijf is. “Er zijn werknemers actief die bij de beginjaren van het Lottospel aan boord zijn gekomen en dus al een heel lange carrière hebben in de organisatie en ook nog steeds een waardevolle rol innemen.”
“Er zijn heel jonge mensen die meewerken aan de vele innovatieprojecten die lopen. Er is een heel evenwichtige mix in taalgroepen, gendergroepen, nationaliteiten, leeftijden en deze maakt dat er een heel rijke uitwisseling van ervaringen is, elke dag opnieuw in elke laag van de onderneming.”
Hybride werken
“Door het hybride werken is er echter een nieuwe uitdaging ontstaan op vlak van inclusie. Bij een virtuele meeting met een grotere groep komen sommige stemmen minder aan bod, terwijl ze tijdens een fysieke meeting, op een voor hen comfortabeler manier, het woord zouden nemen. Ik wil hier bewust aandacht voor hebben omdat niets zo inspiratieloos is als een inerte meeting waaraan niet iedereen spontaan zijn bijdrage kan leveren.”
Hinderpaal
Toch is ook voor de Nationale Loterij inclusie niet altijd evident. “Voor mensen met een fysieke beperking zie ik niet veel hinderpalen. Heel vaak is daar een mouw aan te passen met hulpmiddelen en wat flexibiliteit en medewerking van collega’s.”
“We hebben best wat mensen in dienst met een beperking zoals slechthorenden, slechtziend of met motorische beperkingen en deze collega’s zijn volledig geïntegreerd en leveren excellent werk.”
“Een mentale handicap echter is moeilijker, aangezien we meer en meer evolueren naar een kennisbedrijf en er nog maar weinig puur uitvoerende jobs zijn.”
Beluister hier de podcast.