KTI-WTI werkte vanuit de Vierselbaan in Zandhoven, maar heeft ook nog elders in die gemeente een magazijn, plus een site in Rijkevorsel. Het bedrijf is gespecialiseerd in energiezuinige installaties zoals zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, laadpalen en condensatieketels.
In 2018 won het bedrijf, dat meer dan dertig jaar ervaring had, voor de vijfde keer op rij de groepsaankoop van de provincie Antwerpen. Op duizenden daken in onze provincie liggen dus zonnepanelen van KTI-WTI, die inwoners aan de laagste prijs konden kopen dankzij de groepsaankoop.

Advocaat Steven Boeynaems uit Antwerpen, aangesteld als curator, bevestigt het vonnis van faling. “De rechtbank heeft mij aangesteld als curator om het actief te realiseren en te verdelen over de schuldeisers. De faling zou vooral een gevolg zijn van de gewijzigde subsidiepolitiek van de overheid met betrekking tot zonnepanelen. Die heeft de vraag aanzienlijk doen dalen. Deze terugval heeft geleid tot de faling, want de personeelskosten bleven lopen.”
Of dit gevolgen gaat hebben voor de klanten die zonnepanelen van KTI-WTI op hun dak hebben liggen? “Het faillissement heeft inderdaad tot gevolg dat eventuele waarborgen die in het verleden verstrekt zijn door de gefailleerde vennootschap zonder voorwerp vallen. Voor verder onderhoud of herstellingen zal men ongetwijfeld nog verder kunnen bij andere spelers”, aldus meester Boeynaems.
Blijkbaar waren er wel al langer problemen. Bij Testaankoop liepen er de voorbije jaren veel klachten binnen over de stroeve communicatie, slechte service en laattijdige leveringen van KTI-WTI. Ook op het digitaal beoordelingsplatform homeproved.com staan er veel negatieve reviews en krijgt het bedrijf als score 2,4/5.
Slecht management
Volgens de resterende werknemers, zo’n tien techniekers en een vijftal bedienden, heeft de faling ook te maken met slecht management. Het bedrijf werd twee jaar geleden overgenomen. De nieuwe zaakvoerders ontsloegen veel verkopers. Sindsdien liepen er minder orders binnen. Sinds 3 maart zitten de overblijvende werknemers thuis, omdat ze geen loon meer ontvingen.
Lees ook: 7 Antwerpse bedrijven houden ermee op
Er werd hen voorgehouden dat het wel in orde zou komen en dat er nog een formaliteit met de bank moest worden afgehandeld. Maar deze week lazen ze zelf op Made In Antwerpen dat het faillissement was uitgesproken. “Er zijn problemen op de markt van de zonnepanelen, maar ik denk dat we die onder het vorig bestuur hadden kunnen overleven. Er was ingezet om ons aanbod te diversifiëren naar andere energiebesparende installaties”, klinkt het bij een werknemer.
In de bloeiperiode werkten er zo’n vijftig tot zestig mensen bij KTI-WTI.