Dieven in 1 op de 5 winkels

diefstalBij 1 op de vijf handelaars kwam het afgelopen jaar een winkeldief of een inbreker over de vloer. Dat blijkt uit een rondvraag van de zelfstandigenorganisatie Unizo bij 933 handelaars. Volgens het onderzoek is winkeldiefstal een onderschat probleem. Bij de meerderheid van de gevallen van inbraak of diefstal ging het over een onbekende dief of iemand die zich voordeed als klant.

In vergelijking met enkele jaren geleden doen meer handelaars altijd aangifte bij de politie, namelijk 6 op de 10. Maar dat betekent dat 4 op de 10 niet of maar sporadisch aangifte doet. 1 op de 6 doet dit niet omdat het te omslachtig is. De helft “omdat een aangifte toch geen nut heeft”. “Ondernemers hebben nu vaak het gevoel dat de dief onvoldoende wordt gestraft en wellicht snel weer zal toeslaan”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. De organisatie vraagt om winkeldiefstallen en inbraken hard aan te pakken en roept handelaars er ook toe op om altijd aangifte te doen.

Bij wie het wel aangeeft, doet slechts 6 procent dit elektronisch. Een elektronische aangifte is tijdbesparend en levert minder administratieve rompslomp op. Maar veel handelaars zien ook nadelen. Zo mag je een dief wanneer je die op heterdaad betrapt niet naar zijn identiteit vragen en bewijsmateriaal mag niet zomaar worden overgemaakt. Om die redenen hebben handelaars liever dat de politie ter plaatse komt.

6 op de 10 ondervraagden beschouwt veiligheid als een probleem. De inbraken vinden over het algemeen ’s nachts plaats. De diefstallen zonder inbraak tijdens de openingsuren. Unizo raadt zelfstandigen en hun personeel aan om altijd alert te zijn en oogcontact te houden met iedereen die in de zaak is. Winkels die er verlaten uitzien, trekken winkeldieven aan. De zelfstandigenorganisatie adviseert om de zaak ook altijd goed af te sluiten. Veel cash zien liggen, is voor winkeldieven aanlokkelijk. Vermijd dat cash zichtbaar ligt en behandel cash altijd op een discrete manier. Plaats dure en kleine artikelen steeds in de buurt van de kassa, zo kan je die makkelijker in het oog houden. Verkoopt u kledij, controleer dan altijd het aantal kledingstukken dat klanten in de paskamer meenemen. Zo kan u nagaan of een kledingstuk al dan niet in de tas van de klant is verdwenen. Zorg ten slotte dat inbrekers verschillende obstakels moeten overwinnen wanneer ze de winkel uitrennen. Maak de vlucht zo moeilijk mogelijk.

Netwerken

Buurinformatienetwerken voor zelfstandige ondernemers (BIN-Z) zijn samenwerkingsverbanden tussen burgers, gemeenten, handelaars en de politie om informatie te verspreiden. Het doel is om het veiligheidsgevoel te verhogen, de sociale controle te bevorderen en zowel preventief als repressief te kunnen optreden. Via het netwerk kan een zelfstandige bijvoorbeeld een collega-handelaar waarschuwen voor verdachte personen of handelingen. Ook is er direct contact met de politie waardoor de ‘pakkans’ vergroot.

Camera’s

Elektronische beveiliging werkt ontradend. Laat de apparatuur altijd plaatsen en keuren door een erkend installateur. Zorg ervoor dat zeker één camera goed zichtbaar hangt en controleer regelmatig of de beveiligingssystemen nog werken. Unizo wijst er nog op dat veel veiligheidsinvesteringen fiscaal aftrekbaar zijn. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over anti-ramkraaksystemen, kassa’s met een beschermkap of een anti-graaikap, alarmsystemen en camera’s. Kosten voor het leveren van bepaalde diensten inzake veiligheid zijn ook aftrekbaar als beroepskost.