ANTWERPEN – Anderhalf jaar geleden zwommen er nog vissen. In de winter opent er een chocolademuseum. Chocolate Nation opent binnenkort als grootste Belgische chocoladebeleving ter wereld in het gebouw van Radisson Blu Hotel, waar vroeger Aquatopia huisde. Er wordt 8 miljoen euro geïnvesteerd in het project.
Merkbeleving rond Belgische chocolade creëren en ons land een museum geven die de zoete lekkernij verdient. Dat wilden initiatiefnemers Jeroen Jespers en Mickelle Haest met Chocolate Nation bereiken. Er wordt een inkijk gegeven op de traditie en innovaties van de Belgische chocolade.
“Hier in België gaat het bij chocolade over de verfijndheid, de elegantie. Het is chocolade met een gouden randje. We kennen hier ook een hele reeks aan chocolade-uitvindingen met wereldwijde bekendheid, zoals de chocoladepraline, het elegante doosje waarin pralines verpakt worden, de gevulde chocoladereep en het wereldberoemde ijsje Magnum. Bezoekers komen het hier allemaal te weten en er kan natuurlijk ook geproefd worden”, klinkt het.
In Chocolate Nation wordt ook Belgische chocolade gemaakt. Het museum heeft ateliers, workshopruimtes en een eigen Bean To Bar Laboratorium waar chocolatiers de kneepjes van het vak kunnen leren en bezoekers chocolatiers aan het werk kunnen zien of zelf een workshop kunnen volgen. Master chocolatier Patrick Aubrion, die mee instond voor de lancering van de van nature roze chocoladesoort Ruby RB1, leidt de afdeling.
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking van het museum. “Daarna nemen we de tijd om alles grondig te testen. Vanaf midden november maken we meer details bekend over de openingsuren en prijzen.”