Dinsdagmorgen meerde een schip aan vlak voor het havenhuis, aan kaai 44. De lading van een schip met de naam YE-100, Yerseke 100, lag nogal voor de hand: de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen. Die waren bestemd voor viswinkel en restaurant Marineau op het Zuid. Ook leverancier Sligro was aan boord gesprongen, net als producent Zeeland’s Roem.
Zoals het mosselnieuws betaamt, ging ook dit nieuws rond als een lopend vuurtje: in de stad, maar ook daarbuiten. De YE-100 was amper weer weg of de distributiesector kwam met een aangenaam vieruurtje. Morgen en overmorgen liggen de rekken vol mosselen. Daarmee steekt Vlaanderen de loef af van producent en leverancier Nederland. Want het Nederlands Mosselbureau, dat spreekt voor alle mosselkwekers, wil pas op woensdag 6 juli aan het seizoen beginnen.
Traditie
“We willen gewoon de traditie in ere herstellen”, zegt Wim Van der Borght van onder meer Marineau, Danieli il Divino, Maven en andere restaurants. “Vroeger brachten mosselkotters de eerste mosselen naar Antwerpen, Mechelen en Brussel. Ook toen waren Vlamingen de beste klanten. Op een mosselkotter konden ze de mosselen het langst vers houden, koeltransporten bestonden nog niet. Trucks namen het transport over, maar de geschiedenis veeg je niet weg. Misschien maken we er wel weer een jaarlijkse mosselslag van”, besluit Wim.
Werner Postma, commercieel manager van Zeeland’s Roem, vindt dat normaal. “Onze thuismarkt ligt nog steeds in België, hoor”, zegt de Zeeuw. “Hier zetten we 65% van de productie weg, in Nederland tussen 10 en 15%. Mosselen uit het schap van de winkel: dat is de goedkoopste vis die je nu kan krijgen.” Al wil hij nog niets zeggen over de prijs. “De hangcultuurmosselen kosten 8,99 euro per twee kilo.”
‘Mosselfluisteraar’ Piet Gommers (74) wenkt. “De prijs speelt geen rol. Belgen zijn fijnproevers, die willen Goudmerk en Jumbo’s, de grootste mosselen. Nederlanders eten Super en de Fransen de kleinste, de Extra’s. Die gelijken het meest op hun kleine bouchotmosseltjes. Spanjaarden willen dan weer heel graag oranje mosselen, maar de kleur is het beste bewaarde geheim van elke mossel. Belgen willen wel liefst witte mosselen.”
Vlezig en vol
Maar hoe smaken nu de nieuwe mosselen? Ze zijn goed gevuld, zacht in de mond en tegelijk vlezig. De zilte smaak bij die eerste mossel van het seizoen is toch iets dat je elke keer weer op een sympathieke wijze overvalt. Hier is een goed jaar ingezet. “Ik zou het niet weten, ik vind ze gewoon lekker”, zegt Gers Pardoel, die graag even kwam proeven. De Nederlandse rapper heeft ze het liefst natuur en geserveerd met bruin brood. “Of ja, met frieten. Die eet ik zó graag, zeker de Belgische.”
Wim Van der Borght geeft nog mee dat de mosselen lekker groot zijn voor deze bijzondere gebeurtenis. Gelijk heeft hij, 27% visgewicht is wel degelijk veel voor de start van het seizoen. Piet Gommers legt uit: “Als je een kilo mosselen kookt en je haalt ze uit de schelp, dan wegen ze 270 gram. Vandaar 27%.”
Strijd om primeur
Een telefoontje naar Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau leert dat ze daar vasthouden aan de geplande startdatum van 6 juli. “Dat hebben we namens de mosselkwekers zo afgesproken. Het komt wel meer voor dat men strijdt om een primeur, maar ons gaat het erom de hele sector te bedienen.”
Maar aan onze kant van de grens vervroegen ze de start met een even grote stelligheid. Rudi Petit-Jean van Sligro: “De mosselen bepalen wanneer het seizoen start en dat is vandaag”, aldus de bevoorrader van restaurants en grootkeukens. In de namiddag werd hij gevolgd door distributeurs. Aldi en Carrefour leggen ze woensdag in de rekken. “Delhaize heeft ze vanaf donderdag. Dat is normaal in deze periode. Mensen kijken ernaar uit. De vakantie start, de mosselen zijn er”, lacht Roel Dekelver. Over prijzen kan hij niets kwijt. Silja De Cock van Colruyt, Oké en Spar kan dat evenmin, maar “woensdagmiddag, zeker donderdag zijn ze er.”