Achter een garagepoort van wat een doorsnee gezinswoning lijkt in een rustige woonwijk in Deurne-Zuid, bevindt zich de ontwerpstudio en het productieatelier van levenspartners Lennart Van Uffelen (35) en Julie Van Mulders (34). Samen vormden zij een oude diamantslijperij om tot een creatieve werkplek dat als uitvalsbasis dient voor hun ontwerpbureau Studio Part.
‘Rendez-vous’
Ze delen de atelierruimte met schoenenontwerpster Anne Goovaerts en Charlotte De Bisschop, die zich toelegt op het restaureren van keramische tegels.
Volgende week staan Lennart en Julie met hun meubelontwerpen op SaloneSatellite, de internationale meubelbeurs van Milaan. Ze stellen er onder meer hun stoel ‘Rendez-vous’ voor: ‘gebogen buismeubilair in een tijdloze vormgeving met een eigentijdse kwinkslag’, zoals zij het zelf omschrijven. En het is meteen een bewijs van hoe creatievelingen die samen op één plek werken elkaar kunnen versterken, want de bekleding van buffelleder, is gemaakt door Anne Goovaerts.
Bijzonder bouttechniek
Voor hun laatste creaties werkt het duo voornamelijk met staal dat enkel geplooid wordt. “Want lassen doet wat afbreuk aan de esthetiek”, vindt Lennart. “We willen het materiaal in zijn puurste vorm behouden. Lasbolletjes leiden ons daarvan af. We willen het zo eenvoudig mogelijk houden en ironisch genoeg maakt het dat net heel complex.”
Die complexiteit is onder meer terug te vinden in een bijzondere bouttechniek, waarbij de bouten breder zijn dan het gebruikte materiaal. Die techniek is onder meer verwerkt in ‘tafel pi’. “Iedereen zei dat het niet kon en dat gaf ons net die extra push om het wel doen lukken”, vertelt Lennart. “Eenvoudig is het zeker niet. Ik ben al snel een uur bezig om zo’n bout in het staal te schroeven, maar voor ons is dit pure poëzie. Het is ook dat wat wij proberen na te streven. We zoeken die grens op tussen kunst en design. En dan hopen we natuurlijk dat mensen die poëzie zien in wat wij doen.”
Ambachtelijk industrieel
Lennart en Julie zoeken het ambachtelijke op binnen industriële proces. Zo gebruiken ze vrijwel uitsluitend transparante lak. “We willen het materiaal in zijn puurste vorm behouden”, legt Lennart uit. “Niet alleen wanneer we met staal aan de slag gaan, ook als we met hout werken, stellen we dat voorop. Elk materiaal heeft zijn eigen ‘defauts’, foutjes eigen aan het maakproces. We willen dat niet verbergen, integendeel. Zo werken wij ook vaak met beuken- en zoniënhout, dat vaak net niet gebruikt wordt omdat het te ruw is. Al is het net dat, wat het karakter geeft.”
In Milaan hopen de twee vooral een idee te krijgen welke richting ze willen inslaan met hun creaties. “We zijn nog zoekende”, zegt Lennart. “We hebben al voor verschillende galerijen gewerkt en dat ligt ons wel, maar we staan open voor alle soorten samenwerkingen.”