ZWIJNDRECHT/TEMSE – Global Sea Mineral Resources (GSR), de dochteronderneming van het Zwijndrechtse DEME gespecialiseerd in diepzee-ontginning, gaat vanaf 2019 de knollenverzamelaar Patania II inschakelen voor de ontginning van polymetaalknollen. Die komen op de bodem van vrijwel alle oceanen voor en bevatten grote hoeveelheden essentiële grondstoffen, zoals nikkel, koper, kobalt en mangaan.
Gezien de groei van de wereldbevolking en de steeds schaarse wordende grondstoffen, ontwikkelt GSR baanbrekende technologieën voor diepzeemijnbouw. De Patania II integreert het ontwerp van het eerste prototype Patania met een zuigkop om polymetaalknollen van de zeebodem te verzamelen. De metalen in polymetaalknollen zijn een noodzakelijk onderdeel van onder meer roestvrij staal, batterijen, windturbines en fotovoltaïsche systemen. Dit pre-prototype is de opvolger van de bodemtestrobot Patania I, die in 2017 met succes werd getest tijdens een expeditie midden in de Stille Zuidzee.
Eerste expeditie in 2019
In 2019 vertrekt de nieuwe knollenverzamelaar voor een eerste expeditie in de exploratiegebieden van GSR en de BGR (Duitse), met een testgebied van 0,1 km². In 2013 kende de International Seabed Authority een concessie van 15 jaar toe voor de exploratie van 76.728 km² zeebodem in het oostelijke deel van de Clarion Clipperton Zone midden in de Stille Zuidzee.
Tijdens de expeditie zal de robot de op de zeebodem geoogste knollen tijdelijk in een hopper opslaan om gegevens te verzamelen om ze vervolgens opnieuw in het testgebied te leggen. GSR zal de testgegevens gebruiken om na te gaan of de technologie werkt en de milieu-impact van de testen te beoordelen.
De Patania II werd door GSR ontwikkeld in samenwerking met het Belgische engineeringbedrijf De Meyer uit Temse. DEME, de Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep, is een internationale marktleider in complexe waterbouwwerken. De DEME Group telt 5.100 werknemers over de hele wereld en boekte in 2017 een omzet van 2,37 miljard euro.