De Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME en het Chinese COSCO Shipping – de grootste rederij ter wereld – gaan nauw samenwerken voor de ontwikkeling van offshore windenergie in China. De overkoepelende overeenkomst werd ondertekend in aanwezigheid van de Belgische eerste minister Charles Michel, die een korte handelsmissie naar China leidde, en de Chinese premier Li Keqiang.
DEME en COSCO Shipping zijn in elk van hun sectoren marktleiders. De joint venture wil actief zijn in offshore windenergie in China. De samenwerking ligt in lijn met de Chinese klimaatambities en past in de Chinese politiek van ontwikkeling van hernieuwbare energie. Die zijn vastgelegd in het vijfjarenplan 2016-2020 voor sociale en economische ontwikkeling. De Chinese overheid wil het geïnstalleerd vermogen van windturbines op zee tegen 2020 aanzienlijk verhogen.
COSCO Shipping wil als grootste rederij ter wereld dit nieuwe marktsegment betreden en heeft hierin DEME’s dochterbedrijf GeoSea gevonden als partner met ruime ervaring in het ontwikkelen, bouwen en onderhouden van offshore windturbineparken.
Luc Bertrand, voorzitter van DEME zegt dat DEMA als pioniersbedrijf wereldleider is in dit soort projecten van offshore windenergie. “DEME breidt zijn internationale activiteiten uit via duurzame samenwerking met lokale partners. Dit soort combinaties is in het verleden al vaak succesvol gebleken”, aldus Bertrand.
Xu Lirong, de voorzitter van COSCO Shipping zegt dat de samenwerking met DEME de duurzame ontwikkeling van de hernieuwbare energie-industrie in China zal bevorderen. “COSCO Shipping Corporation Limited is een wereldleider op het vlak van geïntegreerde logistiek met scheepvaart, geïntegreerde logistiek en financiële diensten als kernactiviteiten” zegt Xu Lirong.
De Belgische bagger- en waterbouwgroep DEME is marktleider voor complexe waterbouwwerken. Het bedrijf heeft meer dan 140 jaar ervaring. Naast de eigenlijke core-business is DEME actief in aanverwante activiteiten zoals de financiering van waterbouw- en milieuprojecten en het uitvoeren van complexe waterbouwprojecten, de ontwikkeling en bouw van hernieuwbare energieprojecten, de dienstverlening aan de olie-, gas- en energiesector en het saneren en recycleren van vervuilde grond en slib.
DEME telt wereldwijd 4.600 medewerkers. In 2015 realiseerde de DEME Group een omzet van 2,35 miljard euro. Meer informatie op www.deme-group.com