DEC saneert site in centrum van Gent

gentHet milieubedrijf DEC, een dochter van het baggerberijf DEME saneert een oude, verontreinigde site in het centrum van Gent. In de plaats komt een moderne woon en leefomgeving. Het project is een schoolvoorbeeld van herontwikkeling van een ‘brownfield’: het gelijktijdig oplossen van een milieuprobleem en het verfraaien van de binnenstad. DEC werkt daartoe samen met de projectontwikkelaar Immotrion.

De voormalige fabriek van ‘Elektrion’ ter hoogte van de Nieuwewandeling, is al langer een doorn in het oog van vele Gentenaars. De gebouwen liggen er verloederd bij en de gronden zijn sterk vervuild als gevolg van de productie van smeeroliën tussen 1926 en 2014. De grond en het grondwater zijn er verontreinigd met hoofdzakelijk minerale oliën.

De grondige sanering van deze site (1,1ha) levert een win-winsituatie op voor de stad (omvorming naar een stedelijke invulling) en voor het milieu (opruimen van de vervuiling).

Om de saneringskosten zo accuraat mogelijk in te schatten, betrok Immotrion van in het begin DEC bij dit project. ‘DEME Environmental Contractors’ (DEC) is de milieudochter van de waterbouw- en milieugroep DEME en is een specialist in brownfieldontwikkeling. In het Gentse was DEC eerder betrokken bij de sanering van het 60 ha grote bedrijventerrein Fasiver in Zwijnaarde.

DEC is zopas gestart met de werken: het saneren van bodem en grondwater, het verwijderen van asbest, het schoonmaken en verwijderen van boven- en ondergrondse tanks, en het slopen van het voormalige productiegebouw en loodsen. Eerder maakte het gespecialiseerd studiebureau ABO-group een oriënterend en beschrijvend bodemonderzoek, alsook een bodemsaneringsproject en een asbest- en sloopinventaris.

Omwille van de ligging in het centrum van Gent, gebeuren alle werkzaamheden met de grootste omzichtigheid. Na de sanering wordt het gebied ter hoogte van de Nieuwewandeling door Immotrion verder uitgebouwd tot een aangename leefomgeving.

‘DEME Environmental Contractors’ (DEC) werd opgericht in 2000, toen het moederbedrijf DEME uit Zwijndrecht een reeks milieubedrijven consolideerde die in de jaren 1980 werden opgericht. DEC is zeer snel gegroeid, zowel in België als in het buitenland, met belangrijke opdrachten in o.a. Londen (saneren van de site voor London Olympics); het innovatieve project voor slibrecyclage in de haven van Antwerpen ‘Amoras’; het saneren van de terreinen van de vroegere gasfabrieken in Dublin en Chesterfield en de sanering van een fjord in Zweden.

De Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME heeft wereldwijd een prominente plaats veroverd in enkele zeer specialistische en complexe waterbouwkundige disciplines. De groep diversifieerde van baggerwerken en landwinning naar waterbouwprojecten op volle zee, dienstverlening aan olie- en gasbedrijven, installatie van offshore windparken, milieuactiviteiten zoals grondsanering, slibrecyclage en herwaardering van brownfields en wrakruiming. Dankzij zijn multidisciplinaire kennis en ervaring, projectsynergiën en zijn geïntegreerde bedrijfsstructuur kon DEME uitgroeien tot een ‘global solutions provider’. De Groep beschikt over een van de meest moderne, hoogtechnologische en veelzijdige vloten voor bagger- en waterbouwactiviteiten. DEME stelt 4.500 mensen te werk. In 2013 realiseerde de groep een omzet van 2,53 miljard euro.