Afbeelding5 Mieke Dockx en Celeste Driesen achter hun toonbank. Foto Tom Cornille

De Vos en Marie serveren in hun living

ANTWERPEN, BERCHEM - Met Deli De Vos & Marie hebben Mieke Dockx en Celeste Driesen een variatie gevonden op een huiskamerrestaurant. Zij zeggen ronduit: ‘kom maar eten in onze winkel’. Lichtjes anders, maar minstens even gezellig dan een living.

In de transformatie van het Italiaans restaurant-traiteur Pastificio Marie naar Deli De Vos & Marie speelt corona – hoe kan het anders – een kleine rol. Beide dames waren aan herbronning toe en hun lichaam aan rust na een te gevuld horecaleven. Corona en de verplichte rust eraan verbonden, deed hen ook nadenken over nieuwe formules.

Meer horeca en samenwerken, dat zou de basis zijn. “Ik vind horeca tof, maar het avondwerk was er te veel aan”, zegt Celeste (35). “En ik had er twintig jaar horeca mét avondwerk op zitten. Te heftig en moordend voor de fysiek”, vindt Mieke (43). “Maar weggaan was geen optie. In 13 jaar heb ik deze buurt zien groeien van een plek waar ik mensen de weg moest wijzen naar de Boomgaardstraat tot een bruisende buurt tussen brouwerij De Koninck en het Groen Kwartier met het PAKT en alles er tussenin.”

Sprookjesachtige naam

Een naam hadden ze snel, gewoon mekaars bijnamen: De Vos voor Celeste en Marie voor Mieke. Samen maakt dat De Vos en Marie. “Een beetje sprookjesachtig” vindt Mieke. “In de lockdown hadden we noodgedwongen een winkel gemaakt van het restaurant. Dat wilde ik houden. Maar ik wilde evenmin afscheid nemen van de couverts en de klanten. Dus werd het Deli De Vos & Marie.”

 

De Vos en Marie op het bankje voor hun zaak. Foto Tom Cornille

En wat gaan ze dan brengen? “Alles wat de buurt vraagt. Voorlopig zijn we open van dinsdag tot en met vrijdag. Ontbijt zou kunnen, als er vraag is en ook zaterdag blijft een kleine optie. We zien wel. Of liever : we horen het wel. Onze trouwe klanten maken er een buurtgebonden zaak van.” “Dat klopt”, beaamt Celeste: “ze steunen ons, maar het moet wel goed blijven. Ze staan op kwaliteit.”

Groente van Pakt

“Ik bereid wat ik zie of hoor”, gaat Celeste verder. “Zo kwam ik een vol-au-vent tegen. Ik maakte er wel een vegan versie bij. Als ze op zijn, maak ik wat bij, of een nieuw gerecht. We hebben ook altijd soepen en een ovenschotel, nu met knolselder en tomaat. Er komt zeker ook een puree van aardperen. Ik zou graag hebben dat klanten op de duur vragen: “oh die boerenkool, maak je dat nog eens? Maar dat hangt dan wel af van onze leverancier, de groentetuin van het Pakt.”

Over aparte leveranciers gesproken. De Vos en Marie verkopen graag fijne zaken die ze elders vinden, zoals een kaastaart van Kleinblatt, een brownie van Arbeidszorgcentrum ‘t Karwei of kaneelsnoeren van bakkerij Boulot in Borgerhout. ‘Vergeet onze eigen appeltaartjes niet’, roept er eentje in de keuken, terwijl de andere ons cocktails uit blik laat zien.