Woensdagavond 25 januari stond de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van het Vlaams Instituut voor de Logistiek in het teken van het nieuwe logo, de vernieuwde site en de officiële lancering van de Speerpuntcluster Logistiek.
Voorzitter Danny Van Himste bracht zijn nieuwjaarsboodschap voor een talrijk opgekomen publiek in de zaal van Grand Café Horta Antwerpen. VIL klokte 2016 af met een ledenbestand van 520 en 17 gerealiseerde projecten waaraan 219 bedrijven deelnamen. Sinds de oprichting van het VIL in 2004 is de zelffinancieringsgraad van 20% tot 54% toegenomen.
Na 13 jaar was het VIL-logo aan een opfrissingsbeurt toe. De nieuwjaarsreceptie was dan ook het ideale moment om het nieuw, karaktervolle logo voor te stellen dat werd ontworpen door grafisch vormgevings- en communicatiebureau Karakters in Gent. ‘Empowering logistics’ is de baseline met daaronder vier icoontjes die de focus voor de komende tien jaar weergeven: digitalisering, Flanders Gateway, duurzaamheid en omni-channel.
“Sinds 1 januari van dit jaar is het VIL officieel erkend als ‘Speerpuntcluster voor de logistiek’. Vlaanderen wil met zijn clusterbeleid inzetten op strategische sectoren waarin logistieke dienstverleners én de industrie elkaar stimuleren, ondersteunen en versterken. Concreet is het onze ambitie om in Vlaanderen te realiseren wat Singapore deed in Azië: de Europese toegangspoort worden”, zegt Danny Van Himste.
Samen met zijn strategische en ad hoc partners zal de cluster voor de leden rond de vier vermelde thema’s activiteiten ontplooien: projecten én de valorisatie (implementatie) ervan, netwerken, internationalisering (met structurele partner FIT), beleidsondersteuning, opleiding en vorming.
Vlaams minister Philippe Muyters, bezieler van het clusterbeleid, liet tijdens zijn toespraak verstaan dat het engagement in de cluster inhoudt dat alle betrokken partijen er volledig voor gaan. Met de attitude ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, komt men er niet.
“Omdat logistiek zo belangrijk is voor Vlaanderen moeten we actief op zoek gaan naar nieuwe wegen, alle spelers samenbrengen, samen leren. De uitdagingen situeren zich onder meer in internationaal ondernemen, mobiliteit, e-commerce en de circulaire economie, want de afval van de ene wordt de grootste grondstof van de andere en moet tenslotte ook getransporteerd worden”, aldus de minister.