De Standaard Boekhandel opent dit jaar zeker nog 6 tot 8 nieuwe winkels. Eerder kwamen Zwijndrecht en Roeselare al aan de beurt. Straks volgen nog Essen, Oostende en Alsemberg. “Wij weigeren hier om mee te doen aan het latente economische negativisme”, zegt gedelegeerd bestuurder Geert Schotte. “Het is vandaag niet makkelijk maar er liggen wel degelijk nog groeikansen voor wie ze echt wil zien.”
Met een omzetcijfer voor 2012 van 197 miljoen euro (+1,2%) zit De Standaard Boekhandel uit Sint Niklaas op een constant stijgende lijn. Het bedrijfsresultaat van 12 miljoen euro lag iets lager dan in 2011 maar dit heeft te maken met de lopende investeringen in oa. nieuwe openingen.
Boeken worden allicht wel als luxeproducten beschouwd maar in de gegeven omstandigheden worden er nog altijd vrij veel romans of naslagwerken gekocht. 50 tinten grijs was verleden jaar een absolute topper voor De Standaard Boekhandel: “du jamais vu,” zegt Geert Schotte. “In zeven maanden tijd liefst 185.000 exemplaren over de toonbank zien gaan. Nooit meegemaakt.”
“Wij zijn best fier op ons succes”, zegt Geert Schotte nog. “Wij krijgen hierbij ons gelijk. Er is in Vlaanderen wel degelijk nog ruimte voor boekenwinkels. We hebben er ook verleden jaar vier nieuwe geopend: Puurs, Stabroek, Oud Turnhout en Buggenhout. De leescultuur is helemaal niet dood, zoals al eens beweerd wordt. Een goed boek wordt altijd geapprecieed.”
De Standaard Boekhandel werkt op twee lijnen: de boekenwinkels en de b2b-business. De 145 boekenwinkels worden voornamelijk gerund door zelfstandige uitbagers. 25 vestigingen worden in eigen beheer uitgebaat. De verkoop loopt er behoorlijk. Op de b2b-business zit duidelijk ietsje meer groei: “de verkoop aan scholen en bibliotheken doet het effectief wat beter dan de gewone boekenwinkel.”
De groep stelt vandaag zo’n 700 mensen tewerk. Daaronder ook het personeel van de eigen logistieke dochteronderneming.