Het bekende Antwerpse jazzcafé De Muze wordt verkocht. Curator Bruno Schoenaerts kreeg van de rechtbank de opdracht om op vraag van de schuldeisers een overnemer te vinden. Het bekende veilinghuis Troostwijk organiseert daarom een verkoop bij inschrijving van het café, waarvan de afsluitdatum voorzien is op 18 oktober om 16 uur.
Veilinghuis Troostwijk verklaart: “Onze taak is om dankzij ons uitgebreide klantennetwerk op korte termijn een geschikte overnemer te vinden. Zo kan De Muze voortleven en gaat zijn roemrijke geschiedenis niet tot het verleden behoren. Het café wordt nog elke dag heel druk bezocht, dus dat proberen we te uiteraard te redden. Ondertussen blijft de zaak ook gewoon open.”
De Muze is tenslotte niet zomaar een café. Eind oktober 1964 openden Walter Lasselis en Tone Pauwels, twee West-Vlamingen uit Kortrijk, de inmiddels legendarische kroeg op de Melkmarkt. De inboedel werd gekocht bij het Leger des Heils, de tapkast in elkaar getimmerd met vloerplanken van de eerste verdieping. Het café groeide al snel uit tot een begrip bij kunstenaars, muzikanten en andere eigenzinnige bezoekers. Ondertussen heeft De Muze al enkele metamorfoses ondergaan, onder andere met een grote verbouwing in 1993, maar de sfeer en de mythe rond het café blijven tot op vandaag bestaan.
De online verkoop van De Muze door Troostwijk kadert binnen de context van de wet Continuïteit Van Ondernemen. Simpel gezegd biedt deze wet ondernemingen in financiële moeilijkheden een aantal concrete opties om de zaak te redden en het faillissement te vermijden.
De WCO valt uiteen in twee mogelijke procedures. De buitengerechtelijke procedure laat toe om een minnelijk akkoord te zoeken met de schuldeisers zonder dat de rechter er bij betrokken is. De gerechtelijke procedure, ook wel ‘gerechtelijke reorganisatie’ genoemd, valt op zich onder te verdelen in drie mogelijkheden: een minnelijk akkoord, een collectief akkoord of, zoals in het geval van De Muze; de overdracht van de onderneming.
Meer info vindt u hier.