Na hun middelbare opleiding studeren zowel Fernand Huts als Karine Van den Heuvel rechten aan de Leuvense universiteit. Ondernemer Fernand en magistraat Karine werken vervolgens aan hun loopbaan. Extra financiële middelen gebruiken ze, na het verwerven van een gezinswoning, voor de aankoop van boeken, reizen en museumbezoeken.
The Phoebus Foundation is een kunststichting, opgericht om de toekomst te verzekeren van de verzameling die tot stand kwam als de privécollectie van Fernand Huts & Karine Van den Heuvel en/of van het familiebedrijf Katoen Natie. “The Phoebus Foundation is voor mij zuiver filantropie. In het begin loop je niet met dat idee rond, maar de stichting heeft als voordeel dat je de filantropie verder kan laten leven. Na een overlijden gaat het niet zomaar verloren.”
“The Phoebus Foundation is verzamelaar, brengt stukken samen en doet research. Indien nodig, gaan we ook restaureren. Het is de bedoeling om met deze kunst de Zuidelijke Nederlanden over de hele wereld te verspreiden en promoten. We mikken bij de collectie van The Phoebus Foundation voornamelijk op kwaliteit. Wij halen kunst vanuit de hele wereld naar Vlaanderen, en geven ze in bruikleen. Het gaat om honderden werken.”
Kunst als ambassadeur
De tentoonstellingen in Estland zijn een belangrijke mijlpaal voor The Phoebus Foundation. “De stukken stonden voordien in een depot, en dit is de eerste keer dat de collectie voor het brede publiek te zien is. Het is ook de eerste keer internationaal. Volgende maand in het Franshals museum in Haarlem gebeurt dat met de tentoonstelling rond Jacob Jordaens voor de tweede keer. We willen de werken zo vaak mogelijk naar het buitenland brengen.”
Fernand Huts: “Er is geen betere ambassadeur dan kunst. Wij zijn daar bijzonder rijk in bedeeld, met schitterende werken in publieke musea, kerken, enzovoort. Waarom gebruiken wij die schatten niet om mee naar buiten te treden? Wij waren het hoogtepunt in de 14de, 15de, en 16de eeuw. We hebben de kans om daarmee uit te pakken. Dit is diplomatiek werk. Het draagt bij tot de relatie die er tussen gemeenschappen is. Kunst maakt bruggen tussen culturen. Ook hier zien we heel wat linken en gemeenschappelijke banden tussen Vlaanderen en Estland.”
Kunst speelt een belangrijke rol in het leven van Fernand Huts. Het is zelfs zo dat zijn kunst- en bedrijfsleven steeds vaker verweven geraken met elkaar. “Vaak was het in het verleden zo dat we eerst zaken deden en nadien de kunst ontdekten. Maar dat zou wel eens kunnen wijzigen. De kunstpassie kan in de toekomst zeker ook deuren openen. Ik spreek graag over the power of art.”