Dit jaar brengen we een totaal nieuwe De Koninck op de markt, zegt Michel Moortgat van de brouwerijgroep Duvel Moorgat. Duvel Moortgat nam De Koninck enkele jaren geleden over “maar er is effectief nog werk aan de brouwerij van het bolleke”, aldus de topman van de groep in een gesprek met het ledenblad van de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.
De Koninck is een onmiskenbaar Antwerps icoon. Het amberkleurig bier maakt net zoals de Zoo, het MAS, de diamantbeurzen, de haven en Gazet van Antwerpen mee deel uit van het brede decor in de Scheldestad. Dit neemt niet weg dat De Koninck het ook vandaag nog biezonder moeilijk heeft.
Michel Moorgat vindt De Koninck ook vandaag nog een schitterend bier. “Maar het zit in een lastig segment. Vandaar dat we volgend jaar naast het bestaande aanbod een totaal nieuw bier gaan ontwikkelen onder het merk De Koninck.”
“Daarnaast heeft De Koninck door gebrek aan middelen de jongste jaren te weinig geïnvesteerd in het merk en in de brouwerij. Daardoor waren er wat kwaliteitsproblemen. Het eerste wat bij gedaan hebben is de verouderde installaties uitschakelen. En dan hebben we teruggegrepen naar de receptuur uit de jaren dat het “bolleke” nog een echt succesbier was. Dat ging meestal om details die in de loop van de jaren verwaterd waren en die wij er weer in gebracht hebben. Nu kan ik in alle oprechtheid zeggen dat het bier weer top is, waar je het ook drinkt. () Alleen zijn we er nog niet in geslaagd om daar de klant van te overtuigen.”
Michel Moortgat bevestigtin het blad van Voka nog eens dat er helemaal geen plannen zijn om de gistkuipen van De Konnick te verhuizen van Antwerpen naar Puurs. “De plaats waar een bier gebrouwen wordt is onlosmakelijk verbonden met de authenticiteit van het product. Daar geloof ik heel sterk in. De Koninck is een Antwerps icoon, dat moet dus in Antwerpen blijven. Wat ons evenwel niet belet om het logistiek centrum van onze vier brouwerijen te centraliseren in Puurs. Maar het bouwproces, dat mag je niet verhuizen.”
Amerika
Na de beursexit van begin dit jaar is het vrij stil gebleven rond Duvel Moorgat. Met de overname van de Boulevard Brewing Company in Kansas heeft de onderneming ondertussen zijn omzet in de Verenigde Staten in één klap verdubbeld.
Duvel Moorgat is in dit opzicht allicht aan een periode van consolidatie toe. Eerder was er nog de beursoperatie en de dividenduitkering. Daardoor is de schuldgraad van het bedrijf gestegen. “Maar die is nog altijd ruim binnen de marges die de banken comfortabel vinden.”
Duvel Moortgat runt aan de andere kant ook nog de labels Liefmans en Achouffe.
De onderneming is vandaag weer voor 100% in handen van de familie Moorgat: de drie broers en hun nicht hebben alle aandele in eigen portefeuille.