“Eerlijk is eerlijk: het is hoogst onzeker of de Europese staatshoofden inzicht hebben in wat een goede of slechte wijn is, maar ik ga niet ontkennen dat de keuze voor onze Kontreir III een hele fijne erkenning is. Pakweg tien jaar geleden opteerde men op zo’n top steevast voor champagne. Vandaag trekt men de Belgische kaart, een blijk van vertrouwen in onze nationale producten. En of dat nu mijn wijn is of die van mijn buurman, het punt is dat de politici ervan overtuigd zijn dat ze niet in affronten zullen vallen met een wijn van eigen bodem. Dat is fijn”, glundert wijnproducent Patrick Nijs.
Echte wijnkenners kijken wellicht niet op van het nieuws. De rode wijn staat namelijk al een tijdje op de kaart bij El Celler de Can Roca in de Catalaanse stad Girona, al enkele malen verkozen tot het beste restaurant ter wereld. Ondertussen trekken ook sterrenrestaurants uit Berlijn, Londen en München aan zijn mouw.
Wat maakt die Kontreir III dan zo bijzonder? “Het is een wijn met een unieke identiteit, veel karakter en expressie. De druiven zijn afkomstig van de Houwaartseberg, een heuvel met onder meer ijzerzandsteen in de bodem. Het is een wijn uit 2019 die ondertussen aroma’s van truffels en bos ontwikkelt, wat perfect aansluit bij het menu dat de politici geserveerd krijgen tijdens de top”, aldus Nijs.
Macron en co genieten best van elke nip, want de voorraad Kontreir III wordt steeds schaarser. “We hebben nog wat stock achter de hand, maar op een gegeven moment zal de wijn op zijn, en nooit meer gereproduceerd worden.”
Hoe dan ook hoopt Nijs dat de politici genieten van zijn creatie. “Het zou fijn zijn om achteraf feedback te krijgen of te achterhalen wat ze ervan vonden. Ik hoop alvast dat ik na afloop van de top een mailtje in de inbox vind”, besluit de wijnproducent lachend.