In ons land zijn 18 crowdfundingplatformen actief. Geen enkel is erkend door de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Dat is jammer, want het voordeel wordt pas toegekend aan een crowdfundingcampagne bij een door FSMA erkend platform. In het najaar zou daar verandering in komen als het parlement de wetgeving stemt.
Dit en nog veel meer kwam vorige week aan bod tijdens het eerste Crowdfundingcongres, een initiatief van Voka Antwerpen-Waasland i.s.m de Nederlandse Crowdfunding Agency Douw&Koren.
Crowdfunding is nog teveel ‘sympathiek en plezant’, zeiden betrokkenen op het congres, en drinkgeld vergeleken met kapitaalrondes bij durfkapitalisten.
Tijdens de eerste helft van 2016 haalden bedrijven en organisaties met crowdfunding 13,3 miljoen op in België, tegenover 10,2 miljoen over gans 2015. Weliswaar een vooruitgang, maar in vergelijking met onze buurlanden blijft het in ons land een randgebeuren: Nederland en Frankrijk halen respectievelijk 128 en 300 miljoen op met crowdfunding. Het verschil met de Angelsaksische wereld is nog veel groter. Terwijl de Belg in 2015 gemiddeld 0,9 euro uitgaf aan crowdfunding, trok de Brit gemiddeld 54,2 euro uit.
Onze huidige regelgeving speelt crowdfunding parten. Starters kunnen tot 300 000 euro verzamelen in een campagne, zonder een prospectus te moeten opstellen. Indien ze minder dan 100 000 euro ophalen, kunnen investeerders zoveel bijdragen als ze wensen. Indien dit bedrag wordt overschreden dan geldt een beperking van 1 000 euro wat investeerders afschrikt. Het bedrag dat gewone retailbeleggers willen investeren ligt ergens tussen de 1 000 en de 5 000 euro.
Dit najaar zal het parlement definitieve goedkeuring geven aan de verhoging van het maximumbedrag per investeerder naar
5 000 euro. Ook de tax shelter, een belastingsvoordeel voor investeringen in starters, kan crowdfunding aanmoedigen.
Wil je je voorbereiden op een crowdfundingcampagne? Voka kan je helpen via zijn crowdfundingateliers. Info bij nathalie.deschepper@voka.be of 03 232 22 19.