Covestro doet het goed. De spin-off van het Duitse chemiebedrijf Bayer zag zijn omzet tijdens het boekjaar 2015 met 2,8% stijgen tot 11,9 miljard euro. De pakweg 900 werknemers van Covestro in Antwerpen hebben daarbij een goede start genomen.
Bayer wil zich in de komende jaren toespitsen op de productie van geneesmiddelen en plantenbeschermingsmiddelen. Daartoe werden de kunststofactiviteiten enkele tijd terug afgestoten. Bayer MaterialScience werd omgebouwd tot Covestro. Ook de productie-installaties in Antwerpen werden mee doorgeschoven naar het nieuwe bedrijf. Omdat Bayer na de beursoperatie nog altijd 69% van de aandelen in portefeuille heeft worden de resultaten van de kunststofgroep wél nog verder geconsolideerd.
De omzetgroei van 2,8% bij Covestro dekt anderzijds wél enkele onderhuidse verschuivingen toe. Indien geen rekening gehouden wordt met de valutaschommelingen en enkele portfolioveranderingen zou de omzet immers met 5% … gedaald zijn. Dit heeft dan alles te maken met de daling van de verkoopprijzen, een gegeven dat dan weer gecompenseerd werd door een gelijktijdige daling van de grondstoffenprijzen. De gezondheid van Covestro mag anderzijds blijken uit het feit dat het bedrijfsresultaat van de groep met 39% steeg tot 1,6 miljard euro.
Bayer deed het als groep eveneens uitstekend. Met een omzet van 46,3 miljard euro (+ 12%) en een bedrijfsresultaat van 10,2 miljard euro (+ 18%) bleef het bedrijf weliswaar onder de verwachtingen van de financiële analisten maar de onderliggende cijferontwikkelingen heten “uitstekend” te zijn.
Marijn Dekkers, de Nederlandse topman van de groep verlaat binnen afzienbare tijd het concern om een functie bij Unilever te gaan opnemen. Hij wordt opgevolgd door Werner Baumann.