Belangrijk nieuws voor chocoladefans: fabriek Coup de Chocolat zoekt nieuwe eigenaars. Oprichters Isabelle Quirynen en Tom Geens hebben namelijk besloten om met hun hele hebben en houwen naar de Franse stad Grenoble te verhuizen. En hoewel de koffers nog niet gemaakt zijn, staat één zaak vast: de chocoladefabriek verhuist niet mee.
Rustigere omgeving opzoeken
De verhuis komt niet uit de lucht gevallen. Sinds Quirynen en Geens kinderen hebben, leeft het idee om een rustigere omgeving op te zoeken. “Het stadskader is natuurlijk interessant voor onze zaak. Onze grootste afzetmarkt bevindt zich in de stad en mensen uit de rand kunnen ook op onze website kopen. Maar als je landelijker woont, zoals wij nu gaan doen, moet je het concept aanpassen.”
En dat is ook wat het koppel zal doen. Ze zullen nog steeds in de voedingssector actief blijven, maar dan op een andere manier en met andere producten. “We willen mensen inspireren en informatie bijbrengen rond plantaardige voeding en fermenteren.”
Geen opleiding, wel een passie
Dat is ook nieuw voor Quirynen, die gepokt en gemazeld is in de chocolade-industrie. Voor ze in 2016 Coup de Chocolat oprichtte met haar partner Tom, verkocht ze chocolade van andere producenten en organiseerde ze chocoladeproeverijen. “Ik reisde de wereld rond om chocolade met bijzondere smaken te ontdekken. Net zoals bij wijnen zijn er ook bij chocolade grote kwaliteitsverschillen. De fabriek is voortgevloeid uit een passie voor het product”, vertelt Quirynen.
Een passie die het koppel deelde. En hoewel Quirynen en Geens beide geen opleiding tot chocolatier volgde, leek een eigen chocoladefabriek toch een logische stap. “Iedereen kan het vak leren, zolang je gedreven wordt door passie is er veel mogelijk”, vertelt Quirynen.
Hoog inzetten op duurzaamheid en smaak
En zo geschiedde. Coup de Chocolat is geen doorsnee chocoladefabriek. “We onderscheidden ons van andere producten door rechtstreeks te kopen van de cacaoboeren. We hebben persoonlijk contact met hen en selecteren cacao op basis van de kwaliteit, niet op basis van rendement. Sommige cacaosoorten kunnen immers kilo’s chocolade afdragen, maar hebben niet die krachtige smaak die wij zoeken.”
“Bovendien wordt onze cacao ook geteeld in boslandbouw, wat wil zeggen dat de landbouw in harmonie gebeurt met de omgeving waarin de cacao geteeld wordt. Op die manier loopt het nabijgelegen agrarisch gebied geen schade op”, aldus Quirynen.
Wanneer de cacao vanuit Zuid-Amerika naar Europa wordt verscheept, gebeurt dat zo ecologisch mogelijk. Eerst via een zeilschip naar Amsterdam, daarna met de fiets van de Nederlandse hoofdstad naar Antwerpen. Wie geïnteresseerd is in de overname van de fabriek, zal die ecologische en duurzame aanpak mee moeten ondersteunen.
Kandidaten
“Iedereen kan en mag zich kandidaat stellen: sociaal-economische projecten, bestaande bedrijven die willen verduurzamen of particulieren. Maar er is één voorwaarde: de overnemer moet onze filosofie overnemen, pas dan staan we over voor een gesprek. De nieuwe eigenaar moet het duurzame verhaal ondersteunen”, besluit Quirynen.
Wie geïnteresseerd is, kan contact opnemen met Quirynen en Geens via de website van de fabriek.