Coup de chocolat zeilt 700 kilo cacaobonen van Colombia naar Antwerpen De zeilboot met Caroline aan boord nadert Antwerpen. Foto: Marc Huyghe

Coup de chocolat zeilt 700 kilo cacaobonen van Colombia naar Antwerpen: “Dit is de meest ecologische keuze”

Voor chocolademakers breekt een drukke periode aan. Met onder meer Sinterklaas in aantocht is de nood aan een verse lading cacaobonen hoog. Het Borgerhoutse Coup de chocola koos voor een opvallende manier om die bonen tot in zijn fabriek te krijgen.

Caroline Huyghe, de drijvende kracht achter de Borgerhoutse chocoladefabrikant, transporteerde tussen 1 en 3 november maar liefst 700 kilo cacaobonen van de Franse havenstad Le Havre naar Antwerpen. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat Caroline ervoor opteerde om dat per zeilschip te doen.

Met nog 233 zeemijl voor de boeg, stapte Caroline aan boord van de Levante. “Op die manier is ook de laatste fase in het transport emissiearm”, aldus de chocoladefabrikant uit Borgerhout.

De cacao aan boord van het zeilschip. Foto: rr

Ook de eerste fase van het transport, tussen Colombia en Frankrijk was emissiearm. “De bonen arriveerden op de maiden trip van de Anemos. Dat is het grootste vrachtzeilschip ooit gebouwd, met een laadcapaciteit van 900 ton”, aldus Caroline. “Dit soort schepen betekenen een ware revolutie in maritiem transport. Het toont aan dat transport per zeilschip schaalbaar is, en de meest ecologische keuze.”

“Als we rekening houden met de ganse levenscyclusanalyse van een schip en het operationele gebruik, dan heeft een zeilboot een voetafdruk per kilogram die vier keer kleiner is dan dat van een containerschip”, besluit de chocolatier.