Zo’n jaar geleden kreeg Martica (25) slecht nieuws van haar baas. Door de lockdown had ze plots geen werk meer in de horeca en ook geen inkomen. Hoewel dit initieel een tegenslag was, besloot ze om haar passie voor tiramisu te delen met anderen. “Ik hou ervan om in de keuken desserts te maken”, vertelt ze. “Daarom besloot ik om mijn recepten te delen en meer tiramisu’s te creëren. Ik had nooit gedacht dat het zo snel en zo goed ging gaan, maar ben blij dat ik iets positiefs uit de lockdownperiode heb kunnen halen.”
Geen alcohol, geen eieren
Hoewel een klassieke tiramisu vaak eieren en alcohol bevat, werkt Martica zonder die twee producten. “Qua smaak is er geen verschil. Ik vond het gewoon beter omdat zwangere vrouwen best niets rauw eten en kinderen geen alcohol mogen. Je kan de tiramisu zo ook langer bewaren, dus kan je er meer van genieten”, lacht ze. Martica koos zelf ook haar unieke tiramisucombinaties uit, die bij zoetekauwen goed aanslaan. “Tiramisu met speculoos, Oreo of MNM’s doen het altijd goed. Afhankelijk van de seizoenen werk ik ook meer met fruit bijvoorbeeld, dus ik blijf experimenteren.”
Eigen TIKA-app
Martica besloot om haar tiramisu’s via Instagram en Snapchat te verkopen, wat meteen een grote hit bleek te zijn. Niet veel later kon je haar producten zelfs via Deliveroo en Ubereats verkrijgen, maar de combinatie aan apps werd te ingewikkeld. “Ik kreeg van overal bestellingen en vragen binnen, soms zelfs via mijn persoonlijke gsm. Ik kon dat niet meer aan, waardoor ik besloten heb om mijn eigen app ‘TIKA’ te lanceren. Sinds ik daarmee werk, merk ik het verschil wel. Alle vragen komen op één plek binnen, dus kan ik ze ook sneller verwerken.”
Tegenwoordig blijft het niet bij online bestellingen. Naast de app kan je TIKA tiramisu nu ook in de Carrefour van Borgerhout verkrijgen. “Ik ga daar regelmatig inkopen doen voor verschillende ingrediënten en het leek me een goed idee om daar wat kleine potjes te verkopen”, vertelt ze. “Na een paar dagen zijn ze altijd uitverkocht, dus ik hoop dat ik in de toekomst TIKA tiramisu op meerdere plekken kan aanbieden.”
Fulltime job
Hoewel Martica zeven dagen per week in de keuken staat om alle bestellingen bij te houden, is ze ongelooflijk dankbaar dat ze haar hobby als fulltime job mag uitoefenen. “Ik slaap soms niet veel, misschien drie of vier uur per nacht, maar sta elke ochtend met veel plezier op. Als ik de tiramisu’s persoonlijk ga leveren of positieve feedback van klanten krijg, dan wordt ik daar zelf heel gelukkig van. Ik zie het ook vaak aan hun ogen, dat ze echt genieten van mijn tiramisu. Daar doe ik het voor.”