De crisis heeft kennelijk geen vat op de verkoop van snoep en confiserie. Groothandel Conway uit Temse zag zijn omzet in 2013 met liefst 9,3% stijgen tot 1,323 miljard euro. “Maar dat cijfer is voor een stuk vertekend door de verkoop van tabaksproducten en de hoge accijnzen die daarop rusten,” waarschuwt countrymanager Patrick Van Vlierberghe. Dit neemt niet weg dat de groothandelaar in snoep, drank, voeding, herlaadkaarten en sigaretten toch een sterke expansie doorzet.
Conway is een dochteronderneming van de Duitse groep Lekkerland. Het bedrijf is destijds gegroeid uit Intershoc/Sugro, een amalgaam van groothandels dat opgezet werd in Deurne en dat na de succesvolle opstart verhuisde naar Temse. Enkele jaren later werd ook de groothandel Caritas erbij genomen. De hele constructie werd naderhand in 2001 overgenomen door Lekkerland en omgedoopt tot Conway.
Het gaat sindsdien onafgebroken in stijgende lijn. Conway belevert vandaag meer dan 7000 klanten. Van benzinestations, krantenwinkels, warenhuizen, winkels, fastfoodketens tot bakkerijen en bedrijfsrestaurants. Zo’n 60 trucks werken elke dag een vastgelegd parcours af. Conway stelt vandaag meer dan 350 mensen tewerk. Daarvan ook enkelen in de opslagplaats in het Waalse Jumet.
De snelle groei van het omzetcijfer is effectief voor een stuk vertekend door de verkoop van rookwaren. Zeker in de grensstreek zit de verkoop van sigaretten en tabak flink in de lift. Dat heeft dan alles te maken met het grenstoerisme uit Nederland en Frankrijk.
Snoep lijkt aan de andere kant effectief crisisbestendig. Wat zoetigheid gaat er nu eenmaal altijd in. Toch is het in Temse voorzicthtig rijden en omzien. Als groothandelaar heb je nu eenmaal geen vat op de ontwikkelingen, zegt Patrick Van Vlierberghe. “Het komt erop aan nieuwe initiatieven en activiteiten te ontwikkelen die de business kunnen consolideren en laten groeien”, zegt hij in het weekblad Trends. “Vooruitkijken is in dit opzicht een cruciaal onderdeel van een goed bedrijfsbeheer.”
Lekkerland wordt als groep aangestuurd vanuit het Duitse Frechen en tekende in 2013 voor een omzet van 11,6 miljard euro.