Nu de dreiging van een stroomuitval steeds concreter wordt beginnen nogal wat bedrijfsleiders zich toch zorgen te maken. Zeker in productiebedrijven springen de lichten op oranje. “Wij krijgen de laatste dagen veel praktische vragen naar pragmatische oplossingen”, zegt Jan Huybrechts van Comitor. “Wij werken vooral voor KMO’s. Een stroomuitval betekent voor veel bedrijven zwaar productieverlies.”
Comitor opereert vanuit Malle en ondersteunt KMO’s in eerste instantie op het vlak van hardware, de installatie ervan en het onderhoud. Het bedrijf werkt onafhankelijk maar is vooral partner voor HP en Microsoft. Comitor runt in dit opzicht een eigen servicecenter in Westmalle waar de 25 personeelsleden de ontwikkelingen bij de klanten van dichtbij opvolgen. De continuïteit in het productieproces en de IT-infrastructuur bij de aangesloten ondernemingen is uiteraard een absolute prioriteit.
Comitor draait vandaag mede door de gevreesde energieproblematiek op volle toeren. Het bedrijf heeft zich de laatste jaren uitstekend gepositioneerd. Ondanks de vrees dat lokale IT-infrastructuur op termijn zou geïntegreerd worden in de cloud en op die manier de markten voor Comitor zou weg vegen. “Wij onderkennen ook vandaag een gezonde groei,” zegt Jan Huybrechts die het bedrijf samen met Dieter Vernimmmen opzette. “Wij werven ook bijkomende mensen aan.” Comitor tekent voor een omzet van 4 miljoen euro.
In het licht van de gevreesde stroomuitval gaat het bij Comitor vandaag vooral om de UPS, de Uninterruptable
Power Supply. “Bij elke nieuwe klant doen wij bij aanvang van de samenwerking een audit. In bijna 50% van de gevallen – zelfs bij grotere productiebedrijven – is de UPS niet correct aangesloten. Dit is echt hallucinant.”
Een UPS of Uninterruptable Power Supply heeft 3 basisfuncties: die van tijdelijke noodbatterij, de opvang van stroomstoten en de verbetering van de kwaliteit van de inkomende stroom en de softwarematig correcte afsluiting van de IT infrastructuur.
“Naar onze ervaring gebruiken de helft van de bedrijven een UPS enkel voor de eerste functie: als tijdelijke noodbatterij. De meeste stroomonderbrekingen gebeuren inderdaad overdag … maar wat als de stroom ’s nachts uitvalt? Een UPS is niet geschaald om urenlang stroom te voorzien.”
De software die bij de UPS geleverd wordt dient correct geïnstalleerd te worden zodat de UPS een duidelijk commando kan geven naar de servers indien de batterij bijna leeg is. De servers kunnen dan correct afgesloten en terug opgestart worden. Indien dit niet correct gebeurt kan dit voor grote problemen of zelfs dataverlies zorgen.
Afhankelijk van de wensen van het bedrijf kan een correct geschaald UPS toestel geïnstalleerd worden om een aantal problemen te voorkomen. Jan Huybrechts duidt negen mogelijke cases aan:
* spanningsuitval: de totale uitval van de netspanning. De oorzaken kunnen blikseminslag zijn, kapotte elektriciteitsleidingen, ongevallen of natuurrampen.
* spanningsdip: een kortstondige daling van de spanning. De oorzaak kan liggen bij het opstarten of inschakelen van een grote energiegebruiker of (fout)schakelingen in het elektriciteitsnet, onweer of gebrekkig onderhoud. Een daling van de netspanning kan ook de hardware beschadigen.
* spanningspieken: de kortstondige stijging van de spanning. De pieken kunnen veroorzaakt worden door blikseminslag. Een hoogspanningspiek kan dataverlies veroorzaken en beschadiging van de hardware.
* onderspanning: verlaagde spanning. Onderspanning kan veroorzaakt worden door een opzettelijke vermindering van de netspanning met het oog op energiebesparingen of door de inschakeling van apparaten die meer energie vragen dan beschikbaar.
* ovespanning: kan veroorzaakt worden door een snelle vermindering van de vraag naar energie omdat zware apparaten uitgeschakeld worden of door (fout)schakelingen in het net.
* elektrische ruis: hoge frekwentie in golfvorm. Ruis kan veroorzaakt worden door EMC interferentie van zenders, lasapparaten, printers en blikssem.
* variatie in frekwentie: een verandering in de frekwentiestabilliteit. Variatie kan veroorzaakt worden omdat generatoren en andere opwekkingseenheden belast en ontlast worden. Variaties kunnen voor dataverlies zorgen, systeemuitval en beschadigingen.
* korte schakelspikes: zeer snelle spanningsdalingen. Spikes kunnen veroorzaakt worden door korte spanningsdalingen van enkele nanoseconden die veel korter zijn dan een sapnningsdip.
* harmonische vervorming: een verstoring van de normale netspanningsgolfvormen. De vervorming kan veroorzaakt zijn door schakelende voedingen, motoren met variabele snelheden en frekwentieregelaars. De harmonische vervormingen zorgen voor communicatiestoringen, oververhitting en beschadigingen van de hardware.
Foto: Jan Huybrechts (links) en Dieter Vernimmen