ANTWERPEN – Comeos, de sectorfederatie voor de kleinhandel, wil dat er bij de exit uit de lockdown geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen handelszaken -groot of klein, type of sector- om te mogen heropstarten. “Iedereen die de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan kan naleven, zou zijn zaak moeten kunnen opstarten”, pleit ceo Dominique Michel. “Als de Veiligheidsraad toch een onderscheid gaat maken, dan organiseert ze de oneerlijke concurrentie en dat is onaanvaardbaar voor onze bedrijven.”
De verplichte sluiting van niet-voedingswinkels heeft een enorme impact op de sector, zo becijferde Comeos. Elk dag gaat er 139 miljoen euro omzet verloren in de non-food. Op een maand tijd, want zo lang duurt de lockdown al, gaat het om meer dan 3,3 miljard euro, waarbij rekening werd gehouden dat nog ongeveer 10% van de omzet (online) kan worden gerealiseerd.
“Personeelskosten zijn weggevallen, maar andere kosten blijven wel doorlopen. Uit een bevraging begin april blijkt dat meer dan de helft (56%) van de handelszaken intussen met een liquiditeitsprobleem kampt”, aldus Michel. Hij ontving al verschillende signalen van bedrijven dat, indien de huidige lockdown nog even aansleept, ze het faillissement moeten aanvragen.
Heropstart zonder onderscheid
Dominique Michel pleit er dan ook voor om handelszaken toe te laten zo snel mogelijk herop te starten, zonder onderscheid maar wel op voorwaarde dat ze de veiligheidsmaatregelen kunnen naleven. Criteria zoals omvang, type of aantal winkels heeft volgens hem geen zin. “Grote en kleine handelszaken hebben al perfect aangetoond dat het werkt, we hebben zelfs al complimenten gekregen van de overheid. Kiezen voor een bepaald type winkels is kunstmatig en creëert oneerlijke concurrentie. En als men opteert om slechts een beperkt aantal winkels te openen, riskeert men klanten nog meer te concentreren. Hoe meer winkels open, hoe beter de verspreiding van de klanten.”
Om te kunnen heropstarten, mag volgens Michel slechts één criterium gelden: de gezondheid van het personeel en van de klanten. Volgens Michel wordt er binnen de sector hard gewerkt om de maatregelen rond social distancing en hygiëne te kunnen naleven.
Lees via deze link meer Corona-nieuws over en voor ondernemers uit de Antwerpse regio.