De Antwerpse startup Color Passport heeft samen met Luc Van Renterghem een uniek kleurensysteem gelanceerd. Het zogenaamde Color Cluster System is het resultaat van 20 jaar research naar de invloed van kleur in onze hersenen en hoe wij kleur ervaren. Het is het eerste kleursysteem dat het mogelijk maakt om een kleur te identificeren volgens wetenschappelijke waarden, maar ook een opdeling (cluster) maakt volgens stijl, type en cultuur.
De gepatenteerde uitvinding werd vorige maand in New Delhi op het jaarlijks congres van het ICC (International Color Consortium) als dé grote doorbraak in de wereld van de kleur onthaald.
Kleuren beheersen effectief het leven. Het komt erop aan er een systeem in te vinden en dat toe te passen in branches als mode, decoratie, cosmetica, de grafische industrie enz.
Dankzij samenwerking tussen het team van product- en softwareontwikkelaars, kleurexperten en marketeers van het bedrijf Color Passport en professor Luc Van Renterghem worden 50 jaar kleurstudie en -kennis nu tastbaar en bruikbaar. De startup is het erom te doen tools, apps en software te ontwikkelen om er kleurenadvies mee te geven, kleurenmatching mogelijk te maken en kleurenlijnen uit te tekenen. Consulting en research in verband met kleuren dragen de dynamiek van het bedrijf.
Luc Van Renterghem adviseerde en consulteerde reeds talrijke nationale en internationale bedrijven rond kleur in de meest uiteenlopende sectoren. Hij is de uitvinder van het ‘kleurpsychologisch denken’ en bestudeert al meer dan 50 jaar hoe kleur in onze hersenen wordt verwerkt. Verschillende kleuren en verschillende kleurintensiteiten wekken andere emoties op. Hij bestudeerde ook het kleinste verschil van kleurperceptie bij verschillende mensen. Het was het begin van zijn onderzoek naar kleur clusteren.
“Kleur en kleuremotie zijn wetenschap. Iedere kleur heeft een eigen “Color Passport” met al zijn eigenschappen, waardoor het begrijpen van kleur, werken met kleur of het communiceren van kleur een nieuwe dimensie krijgt. Bij het zien van het paspoort van een kleur bestaande uit 4 cijfers en 3 iconen weet je meteen waar een kleur voor staat, wat zijn wetenschappelijke waarden zijn, maar ook binnen welke stijl hij past, voor welk type consument en waar de kleur geografisch zeker toepasbaar is. Kleur wordt ook meetbaar en dus veel beter communiceerbaar, niet alleen voor creatieven maar voor iedereen die ermee werkt.”, aldus Luc Van Renterghem.
Color Passport lanceert zijn systeem wereldwijd en zal verschillende opleidingscentra, zoals het Color Passport Institute in Antwerpen en New York opstarten. Color Passport overweegt licenties met industriële groepen van onder andere kleurpigmenten en verf voor het gebruik van de CP-kleuren paspoorten en specificaties. Met verschillende toonaangevende bedrijven waaronder kleur- en trendbedrijven werden reeds overeenkomsten gemaakt. Het kleursysteem van Color Passport is toepasbaar in tal van sectoren waaronder de fashion, decoratie, architectuur, cosmetica en grafische industrie.
“Voor elk bedrijf of productgamma kan een eigen onderbouwd CP-kleurenprofiel bepaald worden, afgestemd op de doelgroep, de toepassing, de stijl en een specifieke geografische afzetmarkt. Hierdoor worden beslissingen die met kleur te maken hebben wetenschappelijk onderbouwd wat zal leiden tot financiële winsten. Kleuren in collecties worden immers beter afgestemd waardoor de consument het merk ervaart als consistent, betrouwbaar en herkenbaar.”, zegt Thierry Lescrauwaet van Color Passport.
Later dit jaar introduceert Color Passport ook “My Color Passport”, een kleurcombinatietool voor consumenten die hen zal helpen om te weten welke kleuren bij hen passen om miskopen te vermijden. De app zal op basis van een aantal vooraf ingebrachte kleuren aanduiden welke andere kleuren passend zijn in een outfit bv. Daarnaast staan er voor consumenten een aantal educatieve tools en boeken op stapel voor kinderen en volwassenen met de uitgesproken visie van Luc Van Renterghem over kleur beleven, het opbouwen van een kleurgeheugen en de psychologie van kleur.
Foto: Thierry Lescrauwaet en Luc Van Renterghem