In Hoboken is met een plechtige openingszitting een nagelnieuwe ‘clean room’ van Antwerp Space geopend. In deze steriele ruimte worden onderdelen voor satellietcommunicatie voor de ruimtevaartindustrie gemaakt. Die moeten in een volkomen stofvrije ruimte worden geproduceerd en getest. De plechtige opening gebeurde in het bijzijn van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever en staatssecretaris voor wetenschapsbeleid Elke Sleurs.
Antwerp Space is gespecialiseerd in satellietcommunicatie. Het bedrijf maakte vroeger deel uit van de Alcatel-groep. Het kent dus al een lange geschiedenis die teruggaat tot 1961, toen het in de schoot van het toenmalige Bell Telephone werd opgericht. In de jaren ‘90 werd het een autonome dochteronderneming binnen de Alcatel-groep, tot het in 2010 werd overgenomen door de Duitse groep OHB, dat zijn hoofdzetel heeft in Bremen in Duitsland. OHB is gespecialiseerd in ruimtevaarttechnologie en is nu de derde grootste ruimtevaartgroep van Europa. Er werken nu 70 mensen, grotendeels ingenieurs en andere hoog opgeleide technici.
“Hoboken werd ooit geassocieerd met oude technologieën zoals de scheepsbouw. Aflopende verhalen dus. Deze opening bewijst dat Hoboken de place to be wordt voor internationale high tech-ondernemers. Je hoeft niet meer naar Silicon Valley. Hoboken is zich ook aan het ontwikkelen tot het centrum voor recycling en waste management” zei Antwerps burgemeester Bart De Wever in zijn toespraak.
De CEO van moederbedrijf OHB beaamt: ‘Toen we het bedrijf, dat nu Antwerp Space heet in 2010 overnamen was het op sterven na dood’ zei CEO Marco Fuchs van OHB. “Op deze plaats in Hoboken was toen een ontspanningscentrum voor de gepensioneerden van Alcatel Bell gevestigd. We hebben het omgevormd tot een high tech-centrum”.
Antwerp Space werkt vooral voor projecten van ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie. Het is gespecialiseerd in communicatie-systemen en flight modems en andere communicatie-apparatuur voor de ruimtevaart. In de nieuwe cleanroom wordt de apparatuur gemaakt en getest die volkomen stofvrij moet zijn. Het kleinste stofje in een schakelaar of printplaat kan de goede werking van een ruimtetuig verhinderen. Een van de programma’s die door de ESA aan Antwerp Space is toegekend is ARGO, een modem die zal worden ingebouwd in een communicatieterminal die in 2018 zal worden vastgehecht aan de Europese Columbus module van het International Space Station (ISS).