Met Coup de Chocolat wilden Isabelle en Tom een tegengewicht bieden aan de traditionele chocolade-industrie door in te spelen op duurzaamheid, eerlijke handel en smaak.
“We zijn destijds onze cacaoleveranciers zelf gaan zoeken in Colombia en leerden de boeren waarmee we samenwerken persoonlijk kennen. We werken ook samen met een lokale chocolatier die we vertrouwen. Hij fermenteert en roostert de cacao alvorens die wordt verscheept”, legt Isabelle (39) uit.
Elke lente brengt een zeilschip hun cacao van Colombia naar Amsterdam. Van daaruit organiseerde het koppel jaarlijks een cacaofietstocht waarbij ze met de hulp van vrijwilligers hun honderden kilo’s chocolade van Amsterdam naar Antwerpen fietsten. Daar gaan ze vervolgens zelf aan de slag met de geroosterde cacao.
“Anders dus dan de meeste chocolatiers die werken met een afgewerkt product”, legt Isabelle uit. “De chocolade die hier toekomt gaat eerst de molen in en komt er vervolgens uit in pastavorm. Nadien gaat die pasta samen met suiker in een machine. Het resultaat is een vloeibaar mengsel dat vervolgens wordt getempereerd (eerst opgewarmd en dan wat afgekoeld, red.) zodat de chocolade mooi in vorm kan worden gegoten.”
Vandaag heeft Coup de Chocolat vier verschillende chocoladerepen op de markt die in een dertigtal verkooppunten in Antwerpen te verkrijgen zijn, gemaakt van drie verschillende bonen.
“Ik was al superfan”
Maar na zeven jaar zijn Isabelle en Tom toe aan een nieuw avontuur. Binnen enkele maanden verhuizen ze naar Frankrijk waar ze zullen werken rond plantaardige voeding. Toen Caroline Huyghe (38) dat vernam, twijfelde ze niet lang.
“Ik was sowieso al superfan van Coup de Chocolat”, vertelt ze. “Destijds stond ik met enkele vrienden aan de wieg van Marta, de boerenmarkten in Antwerpen waarmee we stadsbewoners weer dichter bij hun eten wilden brengen. Ik werk bovendien nog tot het einde van dit jaar voor Rikolto, de vroegere Vredeseilanden. Daar heb ik veel gewerkt rond cacao en chocolade.”
Opvolger van Martougin
Het aanbod dat Isabelle en Tom op de markt brachten, zal Caroline behouden. Het fabriekje dat het koppel openhield op Linkeroever, bracht ze intussen al onder in Borgerhout, op de eerste verdieping van de site van Plein Magazijn op het Luitenant Naeyaertplein.
“Daarmee wordt Coup de Chocolat na de sluiting van chocoladefabriek Martougin in de jaren 60 in de Helmstraat opnieuw het enige chocoladefabriekje in Borgerhout, en bij uitbreiding in de hele Antwerpse kernstad.”
En op termijn wil ze natuurlijk ook zelf experimenteren met de chocolade. “Ik zou graag op zoek gaan naar andere cacaobonen voor een nieuwe reep. En ik wil ook experimenteren met een reep van 100% pure chocolade.”