Het Amerikaanse bananenmerk Chiquita komt in Braziliaanse handen. Ook in Antwerpen en Puurs zullen ze op die manier een mondje Portugees moeten leren. Chiquita had het plan opgevat om te fuseren met zijn kleinere concurrent Fyffes. De Brazilianen staken daar echter een stokje voor.
De haven van Antwerpen is een van de grootste overslagbedrijven voor bananen. De Belgian New Fruit Wharf verwerkt elk jaar zo’n 2 miljoen fruit, daarvan 1,5 miljoen ton bananen. Daaronder ook Chiquita, Del Monte, Dole en Fyffes.
De Amerikanen van Chiquita hadden het plan opgevat om in een fusiebeweging met Fyffes uit te groeien tot het grootste bananenbedrijf van de wereld. Chiquita had tot voor kort 13% van de internationale markt in handen, Fyffes 6%. Concurrent Del Monte moet het met 12% doen, Dole met 11%.
De aandeelhouders van Chiquita zijn evenwel gezwicht voor het hogere bod van de Braziliaanse groepen Grupo Cutrale en Safra. Het zou om een deal gaan van pakweg 1 miljard euro.
De Grupo Cutrale wordt aangestuurd door de Braziliaanse sinaasappelbaron, José Cutrale. Safra is in handen van de Braziliaans-Libanese investeerder, Joseph Safra. Beide investeerders gingen samen om hun activiteiten op het vlak van sinaasappelen, appelen, perziken, citroenen en soja nog te versterken met bananen.
Chiquita laat traditioneel een groot gedeelte van zijn Europese handel lopen via de haven van Antwerpen. De bananen worden overgeslagen via de Belgian New Fruit Wharf van Sea Invest. Ze gaan naderhand oa. naar de rijpingsinstallaties in Puurs. Chiquita runt ook nog een eigen commerciële vestiging in Antwerpen.