‘Project One’ is de naam van de ethaankraker die midden 2026 klaar moet zijn. Eind vorig jaar werd de symbolische eerste steen reeds gelegd. Volgens Ineos is het de grootste investering in de Europese chemie sinds de eeuwwisseling en zal de kraker zowat 450 jobs opleveren. Het bedrijf zal er voornamelijk vanuit ethaan ethyleen produceren, wat een basisgrondstof is voor tal van industriële producten.
“De nieuwe kraker zal de laagste koolstofvoetafdruk van alle Europese kraakinstallaties hebben”, meldt Ineos. “Dat is vijf keer beter dan de slechtste kraker in Europa en twee keer beter dan de beste.” Op termijn moet de fabriek idealiter op waterstof gaan draaien, initieel draait ze nog op gas. “Onze ethaankraker zal nieuwe milieunormen voor Europa inluiden en de Europese chemische industrie versterken”, klinkt het bij CFO Jason Meers.
Sterke commerciële logica
De financiering kreeg de steun van 21 commerciële banken waaronder Belfius, BNP Paribas, KBC, JP Morgan, Deutsche Bank en Goldman Sachs. “Dat bevestigt de sterke commerciële logica van het project en de voortrekkersrol die het speel op vlak van milieu”, stelt Meers. De CFO zegt dat financiering van de kraker nu volledig is veiliggesteld. “Het samenbrengen van zo’n groot aantal op duurzaamheid gerichte, commerciële banken en vier overheidsinstellingen, toont het enorme belang van het project aan”, aldus nog Meers.
De financiering omvat in totaal 1,5 miljard euro ongedekte schuld en 1,2 miljard euro gedekte kredieten, waarvan 800 miljoen euro door Gigarant, het bedrijf waarmee de Vlaamse overheid waarborgen verstrekt. Gigarant staat onder de zogeheten Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV).
In alle stilte goedgekeurd
De Vlaamse regering keurde die waarborg vorig jaar in alle stilte goed. Het gaat om de hoogste waarborg die Vlaanderen ooit gaf. Ze treedt in werking als de kredietnemer zijn leningen niet kan terugbetalen. Het was Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die in juni vorig jaar het licht op groen zette voor de ethaankraker. Milieuorganisaties konden de nodige vergunningen voor de kraker in het verleden verschillende keren uitstellen via juridische procedures. Momenteel loopt nog een andere zaak, aangespannen door veertien milieuorganisaties. Ook de Nederlandse provincie Zeeland heeft beroep aangetekend tegen de omgevingsvergunning. De provincie stelt dat het niet duidelijk is hoeveel stikstof van de ethaankraker vanuit ons land in Zeeuwse natuurgebieden terecht zou komen.
‘Duurzaam’
Volgens actiegroep INEOS Will Fall (IWF) toont de Britse chemiereus niet het hele plaatje van de kraker. De fabriek zal volgens IWF 454.000 ton CO2, 167 ton stikstofoxide en 18 ton ammoniak per jaar uitstoten. “Er worden verschillende aspecten buiten de beschouwing gelaten rond duurzaamheid”, zei IWF-woordvoerder Arno Kempynck vorig jaar. “Minister Brouns mag geen belastinggeld geven aan vervuilend schaliegas en wegwerpplastic. Dat de ethaankraker zal draaien op schaliegas dat afkomstig is van de andere kant van de wereld, zeggen ze er niet bij.”