“Het is een droom die voorbij is. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn partner Nathalie Weeremans”, zegt Olivier Van Camp. “Zes jaar geleden namen we de La Pipe over van Tijs Van Langenhove. Het concept café met eetmogelijkheid veranderden we. La Pipe werd een volwaardig restaurant.”
De chef-kok is niet iemand die bij de pakken blijft zitten. Tijdens de coronacrisis begon hij La Pipe te verbouwen, te schilderen, het restaurant anders in te delen, een nieuwe keuken te installeren. Hij bereidde zich voor op een toekomst na corona. Na twee verplichte coronasluitingen was La Pipe klaar om zich waar te maken als het betere restaurant.
Energiecrisis
En nu de energiecrisis. Niet enkel elektriciteit en gas worden vreselijk duur, ook de prijzen van de grondstoffen: vlees, vis, groenten, olie…
“Onlangs zette ik kreeft op het maandmenu. De eerste week betaalde ik 21,5 euro per kg. Een week later kostte diezelfde kreeft al 31 euro. Alles verrekenen in de prijs is geen optie. Als je dat allemaal ziet gebeuren, wordt het tijd om de rekening te maken en moeilijke beslissingen te nemen”, weet Van Camp.
“Wij maken niet alleen de rekening, dat doen ook de mensen thuis. Mensen gaan nog wel op restaurant, maar je merkt al een tijdje dat er in het algemeen overal minder couverts worden opgediend.
“Het leek ons beter om zelf een punt achter La Pipe te zetten. Nu ligt het initiatief nog helemaal in onze handen, als je nog langer wacht, bestaat de kans dat je het faillissement induikt en dat willen we niet.”
Gelukkig blijft hij aan de slag als leraar in PIVA. Zo kan hij zijn praktijkervaringen als chef-kok overdragen op zijn leerlingen. La Pipe is voorbij, maar Olivier Van Camp sluit niet uit dat hij zijn passie voor het koken in de toekomst in een ander project nog kan waarmaken.