What’s Cooking Wommelgem Ingenieurs en bedrijfsleiders van What’s Cooking in Wommelgem klinken met een zelf gezuiverd glaasje drinkwater. Foto: RR

Charcuteriebedrijf What’s Cooking? klinkt met gezuiverd afvalwater: “Voorlopig alleen om onze machines te reinigen”

Het bedrijf What’s Cooking? nam een nieuwe duurzame waterhergebruikinstallatie in gebruik in zijn fabriek in Wommelgem, vroeger bekend als Pluma. “We willen binnen onze groep de watervoetafdruk per kg verkocht product tegen 2030 met 30 procent verminderen”, aldus CEO Piet Sanders.

What’s Cooking? dat bekendstaat om zijn charcuterie, snacks en bereide gerechten zoals Come a casa kondigde een jaar geleden zijn nieuwe strategie aan en stelde zichzelf strikte doelen met een wetenschappelijke basis voor CO₂-reductie in 2030. De nieuwe waterhergebruikinstallatie in Wommelgem is daar een mooi voorbeeld van.

De innovatieve installatie zorgt voor 50 procent minder afvalwater en 50 procent minder oppompen van grondwater. Het gaat al gauw om meer dan 100.000 kubieke meter water per jaar wat gelijk staat met het totale verbruik van zo’n 1.600 huishoudens.

Dit schema toont hoe afvalwater drinkwater wordt. Foto: RR

Drinkwater

“Dankzij onze nieuwe waterhergebruikinstallatie halveren we zowel ons afvalwater als het water dat we oppompen voor gebruik bij de productie”, zegt Lore Muylle, group sustainability manager.

Art Picavet, plant manager in Wommelgem legt uit: “Dankzij de technologie en expertise van onze partner Eco-Vision en het goede projectwerk van onze engineer Tony Lanciers, zijn we nu in staat om het afvalwater uit het productieproces om te zetten in drinkwater. Ondanks de drinkwaterkwaliteit die behaald wordt met de nieuwe installatie, zal het water voorlopig enkel worden gebruikt voor de reiniging van onze machines.”

“We zetten ons gezuiverd afvalwater dus circulair in om zo minder nood te hebben aan te reinigen grondwater. Als je denkt aan de veelvuldige en lange periodes van droogte van de voorbije jaren, dan helpen we de natuur en de grondwaterspiegel zo zeker een handje. De reststroom van de hergebruikinstallatie komt terecht in de installaties van Aquafin dat op zijn beurt het restwater verder zal verwerken.”

Het imposante park met zonnepanelen achter de fabriek. Foto: RR

Zonnepanelenpark

What’s Cooking? blijft investeren in duurzaamheid. Zo heeft het bedrijf verschillende koelingsinstallaties vernieuwd om de CO₂-uitstoot te verminderen en werd de waterzuiveringsinstallatie verbeterd waardoor de stikstofuitstoot gereduceerd werd. Sinds 2021 heeft het een zonnepanelenproject lopen waarmee bijna 10 procent van het totaal verbruik wordt geborgd.

Met meer plantaardige en vegetarische productinnovaties voor hartig beleg en kant-en-klaarmaaltijden streeft de van oudsher vleeswarenspecialist naar een lagere impact op het milieu in termen van land, water en CO2-equivalenten. Daarnaast zet het bedrijf in op energie-efficiëntieprojecten, verminderde het zijn elektriciteit voetafdruk met 50 procent en gebruikt het 100 procent groene stroom sinds 2024.

In What’s Cooking worden van oudsher vleesbereidingen gemaakt, maar het aanbod aan plantaardige en vegetarische lekkernijen neemt snel toe. Foto: RR

What’s Cooking aan de Antoon Van der Pluymstraat in Wommelgem. Foto: RR